LogoTitle
Ψήφισμα του ΔΣ της ΕΔΕΜ για την Ημέρα της Γυναίκας Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 20:55

8 Μαρτίου 2013

Ήρθε και φέτος η Ημέρα της Γυναίκας και πραγματικά δεν βρίσκουμε να αναφέρουμε τίποτα παραπάνω από ότι προσπαθούμε να κάνουμε όλο το χρόνο. Να αναδείξουμε τις δυνατότητες των Γυναικών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε πρόκειται για εμπόδια λόγω προκαταλήψεων (διπλάσια ανεργία στις γυναίκες, υποτίμηση έργου, χαμηλότερες αμοιβές κα) είτε πρόκειται για έλλειψη υποδομών στήριξης για τις ίδιες και τις οικογένειές τους (άδεια τοκετού και μητρότητας, μικρές δυνατότητες παιδικών σταθμών-ολοήμερων σχολείων, μείωση των παροχών υγείας και περίθαλψης ακόμα και πρόληψης όπως εμβόλια κα). Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όπως το έχουμε θέσει πολλές φορές για τις εργαζόμενες που δεν είναι μισθωτές, αλλά εργάζονται ως ελεύθερες επαγγελματίες και φυσικά γίνεται εξαιρετικά δυσχερής για όσες μένουν άνεργες και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η πρόσφατη ρύθμιση που αναφέρεται σε επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δεν αναφέρει ούτε το ύψος του ούτε τα κριτήρια ούτε τη διαδικασία χορήγησης.

Λυπούμαστε που φέτος δεν έχουμε να πούμε ότι κάτι πάει προς μια θετική κατεύθυνση για τις γυναίκες ούτε και για τις Γυναίκες Μηχανικούς μιας και είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κατάρρευσης του τεχνικού κλάδου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ότι η οικονομική κρίση θα αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για να θεωρηθεί ως λογική εξέλιξη αυτή η τόσο απότομη χειροτέρευση της ζωής των Γυναικών.

Και φυσικά σε αυτό θέλουμε συμμάχους όλη την κοινωνία και τους Άνδρες, συναδέλφους και μη, γιατί οι Γυναίκες δεν ζητάμε καλύτερη –χαριστική αντιμετώπιση αλλά ισότιμη. Η λαϊκή σοφία με το γνωστό γνωμικό γνωρίζει ότι όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που πιέζονται να εργασθούν με χαμηλότερες αμοιβές (πχ. Γυναίκες με το φόβο της απόλυσης) τότε κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις δικές του αποδοχές και ασφαλή τα δικαιώματά του.

Η συνειδητοποίηση της κατάστασης δεν μας γεννά καμιά αισιοδοξία, ούτε όμως και ηττοπάθεια. Οι Γυναίκες μπορούμε να αγωνισθούμε και θα το κάνουμε με την καθημερινή παρουσία μας στην αγορά εργασίας ακόμα και εκεί που δεν μας έχει συνηθίσει η κοινή γνώμη, και με την προσφορά μας όχι μόνο στον οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και πιο δίπλα, όπου υπάρχει ανάγκη για στήριξη είτε ως μεμονωμένα άτομα είτε συμμετέχοντας σε ευρύτερες πρωτοβουλίες.

Η ΕΔΕΜ επέλεξε φέτος να μην κάνει ένα επετειακό αφιέρωμα. Δεν υπάρχει καμιά μεταβολή προς το θετικό σε όσα παρουσιάστηκαν στο περσινό αφιέρωμα της ΕΔΕΜ με θέμα ‘Γυναίκα και Εργασία’ (8/3/2012) που περιελάμβανε ομιλίες από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη κα. Γιαννακούρου για θέματα διακρίσεων στην Εργασία λόγω Φύλου, από την Καθηγήτρια της Παντείου κα. Αρτινοπούλου για την σεξουαλική παρενόχληση στην Εργασία, από την Επιτροπή για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία της ΕΔΕΜ για τους κινδύνους στην Εργασία που ‘προτιμούν’ τις Γυναίκες, από τον Καθηγητή ΔΠΘ κ. Κατρούγκαλο για την αμφισβήτηση των Εργατικών Δικαιωμάτων κα.

 

Αντί φετινού αφιερώματος, καλούμε τις Γυναίκες Μηχανικούς σε ανοικτή συζήτηση για τις σημερινές συνθήκες στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εξ΄ αναβολής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2013 στις 16:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Στόχος της συζήτησης αυτής είναι η εμπεριστατωμένη καταγραφή της κατάστασης και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων που θα προταθούν από τις παρούσες.

 

Κατεβάστε το σχετικό Δελτίο τύπου.