LogoTitle
ΕΔΕΜ: Δράσεις 2011 Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 12:46

Δείτε τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της ΕΔΕΜ το 2011:

Πρωτοβουλίες:

Στις 21 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου και της Γενικής Γραμματέως της ΕΔΕΜ με τον Πρόεδρο του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, κ. Ι. Γαμβρίλη, μετά από αίτημα της ΕΔΕΜ που έγινε άμεσα δεκτό. Από τις εκπροσώπους της ΕΔΕΜ τέθηκαν τα παρακάτω αιτήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
1.      Να οριστεί ένας/μία  υπάλληλος υπάλληλος του ΤΣΜΕΔΕ στην οποία εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΔΕΜ για Ασφαλιστικά Θέματα θα απευθύνει ομαδοποιημένα ερωτήματα για να πληροφορεί τα μέλη της, χωρίς να χρειάζεται να κατεβαίνουν στο κέντρο και να απευθύνονται ατομικά στο ΤΣΜΕΔΕ.
2.      Να καλύπτονται στο εξής από το ΤΣΜΕΔΕ όλες οι ιατρικές εξετάσεις που αφορούν στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και πλέον όλοι οι γιατροί ζητούν από την έγκυο να κάνει, για τη σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και της εξέλιξης του εμβρύου.
3.      Να καλύπτεται από το ΤΣΜΕΔΕ η ψηφιακή μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού (μία εξέταση ανά έτος σε όσες έχουν υποστεί τη σχετική επέμβαση).
4.      Να μειωθούν τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΤΣΜΕΔΕ (από άτομα-όχι από εταιρείες).
Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ βρήκε τα αιτήματα λογικά, για τα περισσότερα είπε ότι θα προσπαθήσει να τα εντάξει στις παροχές του ΤΣΜΕΔΕ στο πλαίσιο προσπάθειας για ενοποίηση των παροχών των Ταμείων που είναι σε εξέλιξη, παρόλο που η οικονομική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Όσον αφορά την μείωση των προστίμων είπε ότι περιορίζεται από νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά θα το έχει υπόψη του.
 
 
Επιτροπές ΕΔΕΜ: Το ΔΣ της ΕΔΕΜ για να ανταποκριθεί στα τρέχοντα αλλά και στα επιστημονικά θέματα του κλάδου των Μηχανικών αποφάσισε το Μάϊο 2011 τη δημιουργία των παρακάτω Επιτροπών. Σε όλες στις Επιτροπές της ΕΔΕΜ μπορούν να συμμετάσχουν Γυναίκες Μηχανικοί-Μέλη της ΕΔΕΜ. Για κάθε μία από τις επιτροπές έχει οριστεί ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ ως συντονίστρια. Συγκεκριμένα :
Επιτροπή Ενέργειας (Συντ. Έ.Τριτοπούλου, Δρ. ΧΜ)
Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων (Συντ. Δ.Μωραϊτη, ΑΜ)
Επιτροπή Περιβάλλοντος (Συντ. Β.Τσουκαλά, Δρ. ΠΜ)
Επιτροπή Υπολογιστών & Διαδικτύου (Συντ. Δ. Σίδερη, ΜΜΜ)
Συντακτική Επιτροπή (Συντ. Θ.Σημαντηράκη, ΠΜ)
Συντονίστριες ορίστηκαν και για τις ήδη υπάρχουσες Επιτροπές:
Κοινωνικής Ασφάλισης - ΤΣΜΕΔΕ (Συντ. Χρυσικοπούλου  ΠΜ Μ.Sc., Ρούνη, Δρ. MM)
Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Συντ. Π.Κατσακιώρη, Δρ. ΜΜ)

 

Στήριξη του ΚΥΑΔΑ: Η ΕΔΕΜ θέλοντας να στηρίξει το έργο του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλλεγγύης του Δήμου Αθηναίων) πραγματοποίησε τον Νοέμβριο 2011 εκστρατεία ενημέρωσης στα μέλη & τους φίλους της για την οικονομική και υλική ενίσχυση του ΚΥΑΔΑ μέσω του e-magazino και της ιστοσελίδας της.

 

Εκδηλώσεις:

 
Διήμερο Συνέδριο για την Ενέργεια, Αθήνα, 9-10 Μαρτίου 2011 με θέματα:
9 Μαρτίου 2011:'2011-2020: Η δεκαετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας'
10 Μαρτίου 2011:‘Εξοικονόμηση ενέργειας ΠΑΝΤΟΥ: δόμηση, βιομηχανία, μεταφορές’
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη προσέλευση και αξιολογότατους εισηγητές μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, τον Δ/νοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, την Ειδική Γραμματέα Ενεργειακών Επιθεωρητών, Καθηγητές από το ΕΜΠ, ερευνητές κα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και ανάπτυξε τις θέσεις του ΤΕΕ για την Ενέργεια, ενώ ο Γεν. Γραμματέας Ενέργειας απέστειλε χαιρετισμό. Το Συνέδριο προσέλκυσε και χορηγούς που με τη στήριξή τους όχι μόνο πραγματοποιήθηκε ένα άρτιο Συνέδριο χωρίς να κοστίσει στην ΕΔΕΜ αλλά έφεραν στην ΕΔΕΜ σημαντικά έσοδα για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες της (πχ. υπάλληλος). Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τις Έφη Τριτοπούλου, Μπέττυ Ρούνη, Δήμητρα Κόλλια, και Θηρεσία Σημαντηράκη.

 

Έκδοση από την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του διμηνιαίου ηλεκτρονικού Newsletter ‘Ασφάλεια & Υγεία  στην Εργασία’ με ενημερωτικό περιεχόμενο για τα τεκταινόμενα είτε νομοθετικά, είτε διοικητικά είτε ερευνητικά σε αυτό το αντικείμενο. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Μάϊο 2011 και ήδη έχει κυκλοφορήσει το 5ο τεύχος. Το newsletter αυτό αποστέλλεται ηλεκτρονικά εκτός από τα  μέλη και φίλους της ΕΔΕΜ και σε σχετικούς φορείς και ιδιώτες. Η Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας αποτελείται από τις Νότα Κατσακιώρη, Ιωάννα Παπαϊωάννου και Εύα Σγουρού. Για να το λαμβάνετε στείλτε e-mail στην ΕΔΕΜ. 

 

Η ΕΔΕΜ συμμετείχε στο Capital & Vision 2011, διοργανώνοντας το Σεπτέμβριο 2011 μαζί με το Σύνδεσμο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΣΕΕ) δίωρο κύκλο ομιλιών με θέμα: ‘Πράσινη Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες & Προοπτικές’. Οι ομιλητές –μεταξύ τους αρκετές γυναίκες που έχουν ήδη εμπλακεί σε τέτοια σχέδια- ανέπτυξαν τις ευκαιρίες και προοπτικές επιχειρηματικότητας που ανοίγονται μέσα από την πράσινη ανάπτυξη. Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ παρουσίασε τις παλιότερες πρωτοβουλίες της ΕΔΕΜ για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση των επαγγελματικών στερεοτύπων στον τεχνικό κλάδο καθώς και τις μελλοντικές παρεμβάσεις/δράσεις που ετοιμάζει για αυτά τα θέματα.

 
Ημερίδα για την Ενέργεια, Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2011 με θέμα:
Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια’
H ημερίδα ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία της Επιτροπής Ενέργειας της ΕΔΕΜ. Η ημερίδα αποτελούσε την τρίτη κατά σειρά δράση στο πλαίσιο της Ενέργειας, μετά τα πολύ επιτυχημένα συνέδρια της Ενέργειας το 2007 και το 2009. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού και τους αξιολογότατους εισηγητές μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, την Ειδική Γραμματέα Ενεργειακών Επιθεωρητών, ερευνητές από το ΕΜΠ και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γνωστική περιοχή. Η ημερίδα προσέλκυσε και χορηγούς που με τη οικονομική στήριξή τους, υλοποιήθηκε η ημερίδα με μηδενική επιβάρυνση αλλά επιπλέον αποτέλεσε πηγή εσόδων για την ΕΔΕΜ  απαραίτητη για την κάλυψη πάγιων αναγκών της. Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τις Έφη Τριτοπούλου, Χημ. Μηχ. Δρ. ΕΜΠ, Συντονίστρια της Επιτροπής Ενέργειας και Αντιπρόεδρος ΕΔΕΜ, Μπέττυ Ρούνη, Μηχ. Μηχ. Δρ. ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕΔΕΜ και Kατερίνα Παπαδημητρίου, Πολ. Μηχ. MSc, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας ΕΔΕΜ.
 
 
Διεθνή:
 
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Grundtvig που συμμετέχει η ΕΔΕΜ με τίτλο: 'Women Educator in Mentoring'-We:Mentor' μέλη της ΕΔΕΜ συμμετείχαν στα παρακάτω workshops:
   - 5μελής ομάδα της ΕΔΕΜ συμμετείχε στο Workshop με θέμα: 'Sharing Experience: ICT, web 2.0, Communities and Mentoring', που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 20-21 Ιανουαρίου 2011. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης η ομάδα της ΕΔΕΜ επισκέφθηκε την Διεθνή Έκθεση BAU στο Μόναχο, και σχετική ανταπόκριση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ.
    - 3μελής ομάδα της ΕΔΕΜ συμμετείχε στο Workshop με θέμα: 'Sharing Experience Workshop: Volunteer Mentoring as an Efficient and Effective Adult Learning Strategy - Lessons Learned and Best Practice from the Romanian Experience', που πραγματοποιήθηκε 1-4 Ιουνίου 2011, στην Κονστάντζα της Ρουμανίας.

 

Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ συμμετείχε στο workshop 'Gender Stereotypes and Gender Attitudes in the Assessment of Women’s Work'  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Δημόκριτο στο πλαίσιο του Προγράμματος genSET, στις 3-4 Μαρτίου 2011.

 

Ψυχαγωγία-Πολιτισμός:

 

Επίσκεψη της ΕΔΕΜ στο μουσείο Μπενάκη στις 20 Μαΐου 2011, στην αναδρομική έκθεση: «Ο θαλασσογράφος Ιωάννης Αλταμούρας-η ζωή και το έργο του», όπου ουσιαστικά παρουσιάστηκε ο καλλιτέχνης μέσα από πίνακες, ιστορικά έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Η επίσκεψη περιελάμβανε προγραμματισμένη για την ΕΔΕΜ ξενάγηση, από την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης κα Ελένη Κυπραίου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

 

Ψυχαγωγική βραδιά στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, στις 30  Ιουνίου  2011 όπου σε μια δροσερή γωνιά της Αθήνας συζητήσαμε τα προβλήματα και τις χαρές της καθημερινότητας. 

 

Προσκλήσεις:

Η ΕΔΕΜ έλαβε αρκετές προσκλήσεις από Φορείς και ΜΚΟ για να παραστεί σε εκδηλώσεις. Ανταποκρίθηκε στις εξής :

 

Ημερίδα της Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ & της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών  με θέμα :  ‘Η Γυναίκα Πολιτικός Μηχανικός’ στις 12 Μαΐου 2011

 

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο 'ΜΕΤΑ –ΤΟΠΙΣΕΙΣ' και υπότιτλο 'Φύλο, διαφορά και αστικός χώρος' που επιμελήθηκε η Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. του ΑΠΘ Σάσα Λαδά στις 13 Δεκεμβρίου 2011.

 

Διοικητικά:

 Στην πρώτη του συνεδρίαση, την 7η Απριλίου 2011, το νέο ΔΣ της ΕΔΕΜ ανακήρυξε ομόφωνα την ιδρύτρια της ΕΔΕΜ, Ντάνυ Αντανασιώτη, Επίτιμη Πρόεδρο της ΕΔΕΜ.

 

Παρουσία στο Διαδίκτυο και Ηλεκτρονικό Περιοδικό:

 

Η ΕΔΕΜ στις σελίδες κοινωνικής & επαγγελματικής δικτύωσης: Η ΕΔΕΜ δημιούργησε προφίλ και λογαριασμούς στο  Twitter: ως WomanEngineerGR', και στο  Linkedin: ως Edem Greek Women Engineers'. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΜ είχε ήδη λογαριασμό στο Facebook : ως Edem Edemnet'.

 

Μεγάλη προσπάθεια έγινε και αυτή τη χρονιά για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της ΕΔΕΜ, www.edem-net.gr σε εβδομαδιαία και σε ημερήσια πολλές φορές βάση με θέματα της επικαιρότητας αλλά και με αξιόλογα επιστημονικά άρθρα. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη βρει ανταπόκριση μιας και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας αυξάνονται ραγδαία και τα έσοδα από χορηγίες εταιρειών που προβάλλονται σε αυτήν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος υλοποίησής της και πλέον καλύπτουν σημαντικό κομμάτι των πάγιων εξόδων της ΕΔΕΜ. Η ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ είναι το ‘βήμα’ για να εκφράσετε τις απόψεις σας, να προβάλετε τα έργα σας και τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.

 

Το ηλεκτρονικό περιοδικό της ΕΔΕΜ με άρθρα της ιστοσελίδας αποστέλλεται σε μηνιαία βάση στα μέλη της ΕΔΕΜ ανά την Ελλάδα αλλά και σε φορείς. Έχει ήδη αποσταλεί το 16ο τεύχος.