LogoTitle
UNESCO: Διεθνές Φόρουμ για την Ισότητα των Φύλων στην Αθήνα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 13:48

Η ΕΔΕΜ είχε προσκληθεί μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις από το Ελληνικό Τμήμα της UNESCO να παρακολουθήσει τις εργασίες του διεθνούς φόρου της UNESCO 'Future Forum ‘Gender Equality: The Missing Link? Rethinking the Internationally Agreed Development Goals beyond 2015', που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου 2010 με θέματα:
1. Ο Στρατηγικός ρόλος Ισότητας των Φύλων στην Ανάπτυξη
2. Από τη βία κατά των Γυναικών στις Πρωτοβουλίες των Γυναικών για την Ειρήνη
3. Η διάσταση του Φύλου στις Περιβαλλοντικές προκλήσεις
4. Ο ρόλος της UNESCO στην προώθηση αλλαγών: Η συνάφεια της εκπαίδευσης, των Επιστημών, του Πολιτισμού, της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας.

Η ΕΔΕΜ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και έκανε παρέμβαση όσον αφορά στη γυναικεία διάσταση των περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς και μία πρόταση για την προώθηση θεμάτων ισότητας από την UNESCO.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Μπέττυ Ρούνη, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι γυναίκες μηχανικοί στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, στις προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, εξοικονόμηση ενέργειας, βιοκλιματικό σχεδιασμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεδομένου ότι, όπως περιγράφηκε από τις κύριες ομιλίες οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα όπου υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα (ξηρασίες, ρύπανση κλπ) οι γυναίκες που έχουν τα επιστημονικά εφόδια θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, στην ανάδειξη του περιβάλλοντος ως θέμα πρωταρχικό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση ολόκληρων πληθυσμών αλλά και περιβαλλοντικά θέματα που αν δεν αντιμετωπισθούν οδηγούν ραγδαία σε καταστροφικές συνέπειες.

Οι γυναίκες μηχανικοί, χωρίς να διεκδικούν την αποκλειστικότητα στην ευαισθησία στα θέματα αυτά έχουν να επιδείξουν σημαντικές εναλλακτικές προτάσεις στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των σύγχρονων έργων. Θα μπορούσε βέβαια το έργο των γυναικών μηχανικών να παρουσίαζε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση/απομάκρυνση από τον συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης των αναγκών/απαιτήσεων των πελατών τους και της κοινωνίας. Θα μπορούσαν οι γυναίκες μηχανικοί να είναι φορείς πραγματικά καινοτόμων προτάσεων ή/και διαφορετικού ύφους στην εξάσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Ίσως ο σκληρός ανταγωνισμός να μην διευκολύνει την διατύπωση τέτοιων λύσεων, ίσως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να μην απελευθερώνει τη διαφορετικότητα των γυναικών, ίσως οι γυναίκες μηχανικοί να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι η διαφορετική άποψη είναι το συστατικό που έχουν να προσφέρουν και για το οποίο ο ‘πελάτης' θα τις αναζητήσει και η κοινωνία θα τις αναγνωρίσει. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες μηχανικοί και κυρίως οι νέες, έχουν πολλά να προσφέρουν και να παίξουν ενεργό ρόλο στη συνειδητοποίηση των γυναικών και της κοινωνίας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει αν καταστρέψει το περιβάλλον που τον φιλοξενεί και για αυτό δεν πρέπει να αφήνεται βορρά στο εύκολο κέρδος, στην ανισόρροπη ανάπτυξη και στη δήθεν πρόοδο για αυτό και θα πρέπει να προσπαθήσουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΜ, πρώην Πρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΜ, Ντάνυ Αντανασιώτη παρουσίασε μια πρόταση στην τελευταία ενότητα που αφορούσε τις στρατηγικές για αλλαγή και εγκαθίδρυση της Ισότητας. Πρότεινε κάθε χρόνο ένα ενδεικτικό θέμα, ένα πρόβλημα, ένας στόχος που αφορά στην ισότητα των φύλων να τίθεται ως ορόσημο από την UNESCO και όλες οι γυναικείες οργανώσεις σε όλα τα κράτη να το αναδεικνύουν, να το δημοσιοποιούν και να μάχονται με κοινές δράσεις για αυτό ακόμα και αν δεν τις αφορά -πράγμα πολύ δύσκολο την σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Έτσι, κάθε χρόνο θα δίνεται μια μάχη για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και η ανισότητα σε έναν τομέα και η δημοσιότητα, η έκταση που θα πάρει αυτή η ανισότητα θα είναι και το πρώτο βήμα για να καταπολεμηθεί. Η πρόταση αυτή χειροκροτήθηκε θερμά από τις παρευρισκόμενες γυναικείες οργανώσεις γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασιών και κοινών δράσεων.