LogoTitle
Ο κουρέας της Σεβίλλης Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011 06:46

 Ένα σύγχρονο ανέβασμα της πασίγνωστης όπερας του Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι

lyrikiΗ όπερα:

Ο κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο με εύθυμη διάθεση, σπιρτάδα και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς! Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε την σύνθεση της όπερας αυτής μέσα σε 24 ημέρες, χρόνο ρεκόρ ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής!!! Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι κωμωδία σε δύο πράξεις. Το ποιητικό κείμενο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Μπωμαρσέ αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζ. Πετροζελίνι για την ομότιτλη όπερα του Τζοβάνι Παϊζέλλο (1782). Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο κόμης Αλμαβίβα για να καταφέρει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα, την οποία όμως επιθυμεί να παντρευτεί και ο κηδεμόνας της γιατρός Μπάρτολο.

Ο πλούσιος κόμης Αλμαβίβα ερωτεύεται και πολιορκεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι «φυλακισμένη» στο σπίτι του κηδεμόνα της γιατρού Μπάρτολο. Η Ροζίνα τον ερωτεύεται και αυτή, σαν τον φτωχό φοιτητή Λίντορο όμως που έχει μεταμφιεστεί ο κόμης Αλμαβίβα για να διαπιστώσει τα πραγματικά της αισθήματα. Η πολιορκία συνεχίζεται και ο κόμης σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να την πλησιάσει. Άλλοτε σαν μεθυσμένος στρατιώτης φέρνοντας έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το σπίτι επιτάσσεται και άλλοτε σαν δάσκαλος μουσικής μπαίνει στο σπίτι του γιατρού Μπάρτολο με την προσδοκία να δει την Ροζίνα και να της μιλήσει για την αγάπη του και για τα σχέδια του να την παντρευτεί. Συμπαραστάτης στα εγχειρήματά του ο πανέξυπνος, κεφάτος και ευρηματικός κουρέας Φίγκαρο ο οποίος μπαινοβγαίνει χωρίς δυσκολία στο σπίτι του γιατρού Μπάρτολο!

Ο γιατρός Μπάρτολο θέλει και εκείνος να παντρευτεί την κηδεμονευομένη του, παρακολουθεί την κάθε της στιγμή. Η Μπέρτα υπηρέτρια του Μπάρτολο σχολιάζει την ανοησία του αφεντικού της που θέλει να παντρευτεί μια τόσο νεότερή του γυναίκα. Ο γιατρός Μπάρτολο δεν ακούει τα λόγια της Μπέρτα και όταν διαισθάνεται ότι η Ροζίνα πολιορκείται από άλλον κάνει τα πάντα για να την παντρευτεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Βάζει πολλά εμπόδια στο ερωτευμένο ζευγάρι, δημιουργούνται κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις. Τελικά όμως «ο έρως θριαμβεύει» και ο κόμης Αλμαβίβα παγιδεύει τον γιατρό Μπάρτολο και παντρεύεται την αγαπημένη του Ροζίνα! Πανταχού παρών ο δαιμόνιος κουρέας Φίγκαρο που χωρίς τη βοήθειά του ίσως η ιστορία του κόμη Αλμαβίβα και της Ροζίνας δεν θα είχε το ίδιο τέλος.

RossiniΟ συνθέτης:

Ο Τζοακίνο Αντίνιο Ροσσίνι (1792-1868) έγραψε τον Κουρέα της Σεβίλλης μετά από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αρζεντίνας της Ρώμης το 1816. Αν και η πρεμιέρα του είχε μέτρια επιτυχία, το έργο αυτό έγινε σύντομα πασίγνωστο και σταθερά αγαπητό στο κοινό μέχρι σήμερα, σαν μια από τις πιο πολυπαιγμένες όπερες στον κόσμο.

Μια σύγχρονη σκηνοθεσία:

Την σκηνοθεσία της όπερας «Κουρέας της Σεβίλλης» έκανε η Αναστασία Βαρέλη η οποία όπως έχει πει θεωρεί τον «Κουρέα» ότι πιο επίκαιρο σήμερα. Η σκηνοθέτιδα είδε στην όπερα αυτή στοιχεία της επικαιρότητας όπως η πίεση και η βιασύνη που χαρακτηρίζουν τον σημερινό άνθρωπο, η λειτουργία του χρήματος σαν «από μηχανής θεού» και κάπως έτσι οδηγήθηκε στην επιλογή μιας σύγχρονης παράστασης.

Είναι βέβαια μια διαφορετική άποψη ενός κλασσικού έργου και ίσως οι λάτρεις του ιστορικού θεάτρου αρχικά να παραξενεύονται και να αναπολούν τα εντυπωσιακά κοστούμια, τα χτενίσματα και την μαγεία της εικόνας της όπερας. Ακόμη και αυτοί όμως καθηλώνονται από τη δύναμη της μουσικής, του κειμένου και της ερμηνείας!!

Ένας ικανοποιημένος θεατής:

syntelestesΠαρακολούθησα την παράσταση την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Η Λυρική Σκηνή όπως πάντα μαγική!! Η αυλαία ανοίγει και ένα σύγχρονο σκηνικό παρουσιάζεται με τους ήρωες ντυμένους με τζιν και γενικά σύγχρονα ρούχα. Ομολογώ πως με ξένισε λίγο, που είναι τα πλούσια και περιστόλιστα φανταχτερά κοστούμια, τα περίτεχνα χτενίσματα της εποχής σκέφτηκα προς στιγμήν. Βολεύτηκα καλά καλά στη θέση μου και παρακολούθησα την παράσταση ασάλευτη!!
Την ίδια παράσταση την έχω παρακολουθήσει στην Λυρική πριν από πολλά χρόνια παρόλα αυτά και πάλι με μάγεψε! Από τους καλλιτέχνες ξεχώρισα τον Χάρη Ανδριανό (Φίγκαρο) και την Βασιλική Καραγιάννη (Ροζίνα) οι οποίοι πέρα από την ιδιαιτερότητα και την καλλιέργεια της φωνής τους είχαν και μια υπέροχη παρουσία στη σκηνή.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η τελευταία παράσταση του «Κουρέα της Σεβίλλης » είναι στις 26 Φεβρουαρίου και αν δεν έχετε βγάλει εισιτήριο μάλλον δεν θα βρείτε, ίσως μόνο τα πολύ ακριβά. Παρόλα αυτά κάντε την προσπάθειά σας και δεν θα το μετανιώσετε!! Αν πάλι δεν τα καταφέρετε εύχομαι να τη δείτε άλλη φορά στη Λυρική στην οποία «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» έχει ανέβει πάνω από είκοσι φορές ή και σε άλλη χώρα που μπορεί να βρεθείτε!!!

Θηρεσία Σημαντηράκη
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π

ΠΗΓΕΣ: www.tovima.gr www.artandlife.gr  www.athinorama.gr www.nationalopera.gr www.artmag.gr