LogoTitle
6 Φωνές, 6 Γυναίκες Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012 11:32
6ginekes6fones13121Συλλογή Διηγημάτων από 6 Γυναίκες Συγγραφείς, από 6 διαφορετικές χώρες
Άρθρο της Ελένης Λαγγουράνη (αρχιτέκτων)
Μια βόλτα ταυτόχρονα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες – το ξέρω, ακούγεται περίεργο αλλά έτσι αισθάνθηκα ακούγοντας και μόνο τον τίτλο της διάλεξης - συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, ήταν ό,τι καλύτερο για να γιορτάσω την Ημέρα της Γυναίκας. Μπαίνοντας στην κατάμεστη από γυναικείο (αλλά και ολίγον ανδρικό) κοινό αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας το απόγευμα της 8ης Μαρτίου, και αντικρίζοντας τις 4 κυρίες (η Ιταλίδα και η Κύπρια συγγραφέας μας χαιρέτησαν δια μέσου των ατμοσφαιρικών κειμένων που είχαν αποστείλει), διαφορετικών ηλικιών, εν σειρά καθισμένες υπομονετικά στο βάθρο ομιλιών καλοδέχτηκα έναν πολυπολιτισμικό ‘’γυναικείο’’ αέρα που ανέμιζε στην ατμόσφαιρα.

Πριν ακόμη προλογίσουν τα διηγήματα που έγραψαν για το βιβλίο ‘’6 φωνές, 6 γυναίκες Διηγήματα’’ – πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλλων (ΓΓΙΦ) στα πλαίσια του ‘’Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013’’ και με την πολύτιμη συνεργασία της EUNIC (European Union National Institutes for Culture) - είχα μαντέψει από τα φυσικά χαρακτηριστικά την εθνικότητα κάθε μιας, ίσως και τον χαρακτήρα της…

Έτσι, σιγά σιγά, με την έναρξη των ομιλιών, ο αέρας άρχισε να εμποτίζεται με την προσωπικότητα της κάθε μιας ξεχωριστής φιλοξενούμενης, που ξετυλίχθηκε σαν κουβάρι διαβάζοντας μετέπειτα τις ιστορίες τους. Ήταν περιττό να ομολογήσουν κάποιες από αυτές ότι το διήγημα που ‘φώναξαν’ στην πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση περιελάμβανε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα και της ζωής τους. Είναι αναπόφευκτο, για εμάς τις γυναίκες, να μην μαρτυρούμε έστω και άθελά μας, στο πέρασμά μας και μόνο, στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Πόσο μάλλον λοιπόν για μια συγγραφέα, που διέπεται ίσως από μεγαλύτερες ευαισθησίες και κοινωνικούς προβληματισμούς, η μεταφορά σκέψεων στο χαρτί δεν μπορεί να μην καταγράφει και προσωπικά βιώματα.

Με την ρεαλιστική αλλά και ταυτόχρονα μυστηριώδη ιστορία της Νορβηγίδας Αννέττε Μάττσον (μια κλασική ως εικόνα Σκανδιναβή, αμήχανη κάπως για τα σπαστά αγγλικά της, που μίλησε για τις κοινωνικές ευαισθησίες της ως μόνη μητέρα) ταξίδεψα μέσα από τις περίτεχνα ‘κινηματογραφικές’ λήψεις της στην παγωμένη Νορβηγία και ευαισθητοποιήθηκα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια διαζευγμένη μητέρα δύο κοριτσιών που η εμμονή της είναι το Σωστό κατά τον τίτλο και του διηγήματος.

Με το εξπρές ‘ λογοτεχνικό τρένο’ της άμεσης μεταβίβασης από μια χώρα στην άλλη, και με οδηγό την πολυτάλαντη Ισπανίδα συγγραφέα και όχι μόνο Μάρτα Πεσσαροδόνα (από την ομιλία της στην παρουσίαση ξετύλιξε τον έντονο όσο και πολύπλοκο χαρακτήρα της), βρέθηκα στην Βαρκελώνη ή μάλλον στο Μεξικό, με δύο sui generis καταλανές Κλεοπάτρες και μια άψογη ιστορική και όχι μόνο πληροφόρηση για την Καταλονία.

Στην γειτονική Ιταλία, με πρωτοβουλία της ηλικιωμένης ιταλίδας συγγραφέας Ντάτσια Μαραίνι, μπαίνω σε ένα βαγόνι με κατεύθυνση το Βένετο, σε έναν πιο ανέμελο αλλά και μαφιόζικο τρόπο ζωής μέσα από το ρομαντικό δείπνο της χήρας Τζόλι Παντόρμο με έναν γοητευτικό μυστηριώδη άγνωστο. ..Γιατί μπορεί κάποιες κοινωνικές αντιλήψεις να είναι απλά στερεότυπα και οι αποκαλύψεις κάποτε ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Ένα άλλο μεσογειακό ταμπεραμέντο μιας παντρεμένης γυναίκας αυτήν την φορά, μιας άλλης καθημερινής ηρωίδας, έρχεται να μας παρουσιάσει η επίσης άνω των 70 ετών συγγραφέας Ρήνα Κατσελλή, πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Ένα μυρωδάτο τρυφερό διήγημα με πολλές δόσεις οικογενειακής ζωής που μας αφηγείται η παντρεμένη πρωταγωνίστρια δίνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι αργά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας μέσα από επαναστάσεις.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω τέσσερα διηγήματα, στα αντίστοιχα της Αγγλίδας Βανέσσα Γκέμπι και της δικής μας Ρέας Γαλανάκη οι ηρωίδες φαντάζουν άυλες. Η μεν πρώτη (με μια διάχυτη ηρεμία στον τόνο της φωνής και στις κινήσεις της) έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής στην ‘ιδιόμορφη’ ιστορία με πολιτικές προεκτάσεις που παρουσιάζει. Ένα κοριτσάκι που από την θέση του παρατηρητή εξελίσσεται, μέσα από ώριμη σκέψη και μελέτες, σε Πρωθυπουργό!

Η πολυβραβευμένη Ρέα Γαλανάκη (εξήγησε ότι η κρητική της καταγωγή την ενέπνευσε για το παρόν καλλιτεχνικο-ιστορικό πόνημα) ξεμπλέκει μέσα από το μυθολογικό διήγημά της τον μίτο της ‘’άλλης Αριάδνης ‘’ της και αναρωτιέται μέσα από την φωνή της: Ποιος νικά, ποιος δεν νικά, λοιπόν, στον έρωτα?

Πράγματι, όλες οι συγγραφείς κατάφεραν, κάθε μια μέσα από την δική της γυναίκα-ηρωίδα, να αναδείξουν πολιτικά, ιστορικά, ερωτικά και κοινωνικά θέματα, ιδωμένα από την πλευρά του φύλου, πετυχαίνοντας τον βασικό στόχο της όμορφης αυτής πρωτοβουλίας.

Σημείωση: Το βιβλίο διατίθεται από την Γεν. Γραμ. Ισότητας των Φύλων και την EUNIC Ελλάδα

Ελένη Α. Λαγγουράνη
Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
M.Arch. ΕΜΠ