LogoTitle
Εξωτερική Θερμομόνωση κτιρίων, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι; Εκτύπωση E-mail
Ενέργεια
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 19:04
Μέρος  Α' (Αντίδραση θερμομονωτικών υλικών σε φωτιά)
Η εξωτερική θερμομόνωση στα κτίρια παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ελληνική κατασκευαστική κοινότητα. Η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, η έλευση των ενεργειακών επιθεωρητών, τα προγράμματα επιδότησης και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας έχουν κάνει την εφαρμογή συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ιδιαίτερα δημοφιλή (θεωρητικά τουλάχιστον) τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Τι έχει γίνει όμως για το θεσμικό πλαίσιο κανόνων και διαδικασιών που αφορούν στην σημαντικότερη, από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και τεχνικής δυσκολίας, εφαρμογή για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων; Πρακτικά τίποτα!

Ο ουδέτερος παρατηρητής θα παρακολουθούσε με δέος το τελευταίο εξάμηνο να «ξεφυτρώνουν» κατά δεκάδες τα νέα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, οι εταιρείες εφαρμογής και οι «εξειδικευμένοι» εμπειροτέχνες.
Και προφανώς αυτή είναι η ομορφιά της ελεύθερης αγοράς όπου σχεδόν το οτιδήποτε μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα και να βρει τον δρόμο του σε αυτήν, μέσα από την διαδικασία επιλογής χαρακτηριστικών, ιδιοτήτων και τιμών από την πλευρά του καταναλωτή.
Όμως στην περίπτωση της εξωτερικής θερμομόνωσης το «γούστο» και οι «απαιτήσεις» του καταναλωτή-ιδιοκτήτη κτιρίου δεν αρκούν ως κριτήρια επιλογής....
Η ασφάλεια και η αντοχή του εφαρμοσμένου προϊόντος, του συστήματος δηλαδή που θα βρεθεί εφαρμοσμένο στις όψεις των κτιρίων, είναι οι 2 βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης να ενταχθεί στην διαδικασία επιλογής από τον καταναλωτή!
Και εδώ υπάρχει το κενό!
Ποιος είναι αρμόδιος στην χώρα για να κρίνει εάν το προϊόν που διατίθεται και κατασκευάζεται επί του κτιρίου είναι κατάλληλο και ασφαλές.
flammableΠοιος ενημερώνει και καθοδηγεί τον καταναλωτή ή τον μηχανικό του για να ζητάει τα κατάλληλα πιστοποιητικά CE για το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης ή/και τα επιμέρους συστατικά του.
Ποιος ελέγχει την ύπαρξη ή την αυθεντικότητα αυτών των πιστοποιητικών, που όπως δυστυχώς γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς, σε πολλές περιπτώσεις είναι παραποιημένα ή απλά δεν υπάρχουν!
Μόλις πρόσφατα διαπιστώσαμε με τρόμο πως γνωστά ή αγνωστά καταστήματα δομικών υλικών διαθέτουν «ειδικές» αφρώδεις κόλλες πολυουρεθανικής βάσης οι οποίες δεν πληρούν την ελάχιστη προδιαγραφή ασφάλειας για χρήση σε δομικά προϊόντα σε ότι αφορά την αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς, την περιορισμένη αναφλεξιμότητα.
Η αντίδραση στη φωτιά είναι από τις σημαντικότερες ιδιότητες ενός υλικού, που κρίνει την ασφάλεια του στην χρήση. Ειδικά σε εξωτερικό περιβάλλον η χρήση υλικών και προϊόντων περιορισμένης αναφλεξιμότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του κτιρίου.

lim_combustΕίναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ που χρησιμοποιούνται για την εξωτερική θερμομόνωση των κτιρίων να είναι περιορισμένης αναφλεξιμότητας δηλ. κλάση Β1 βάση DIN 4102-1 ή με άλλα λόγια αυτό που στην Ελλάδα χαρακτηρίζουμε αυτοσβενήμενο.
Η έννοια αυτοσβενήμενο αποδίδει αρκετά καλά την κρίσιμη αυτή ιδιότητα.
Πρακτικά σημαίνει πως εάν το υλικό, στην τελική του μορφή (δηλ. όταν η κόλλα, ο σοβάς ή το θερμομονωτικό υλικό τοποθετηθούν στο κτίριο), έρθει σε επαφή με φλόγα θα λιώσει και θα καεί μεν αλλά δεν θα μεταδώσει και δεν θα συντηρήσει την φλόγα.
din4102Όταν μια πρόσοψη είναι επενδεδυμένη με ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης το οποίο δεν μπορεί να εξασφαλίσει στο σύνολο του (δηλαδή από όλα τα επιμέρους υλικά του) την θεμελιώδη αυτή ιδιότητα, τότε είναι σαν να έχουμε τοποθετήσει ένα φυτίλι ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά που θα μεταδώσει και θα συντηρήσει την φλόγα, και τότε δυστυχώς το τίμημα που μπορεί να πληρωθεί στο μέλλον ενδέχεται να είναι πολύ υψηλό....
Πιστεύουμε πως η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα της θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να επέμβουν τόσο μέσω του ελέγχου της αγοράς και της θέσπισης συγκεκριμένων κανόνων όσο και της ενημέρωσης των μηχανικών για το κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να τεθεί η εφαρμογή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης σε στέρεα θεμέλια και να πάψουμε να υποθηκεύουμε την αντοχή και την ασφάλεια των κτιρίων μας, αλλά προπάντων την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των χρηστών τους.

 Δρακόπουλος Παναγιώτης, Χημικός Μηχανικός
Διευθυντής Τμήματος StoHellas
StoHellas:Αποκλειστικός αντιπρόσωπος Sto
Τμήμα της Drapa chemie
Λ. Μεγαρίδος & Χίου, Θέση Μαύρη Γιώρα,
19300, Ασπρόπυργος Αττικής
τηλ: 2105570191
 , fax: 2105593945, mob: +306974888589 
www.drapa.gr , www.stohellas.gr

Σχετικά άρθρα:

Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE  (Μέρος Α') 

Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE (Μέρος Β')

StoTherm: Αντοχή, Οικονομία, Ταχύτητα και Καινοτομία

Architect's Facade Manual

Η αυξημένου πάχους θερμομόνωση επιστρέφει την επένδυση γρηγορότερα

 Sto Therm – Καλύτερη μόνωση – Καλύτερη ζωή

Προϊόντα STO και στη Costa Navarino

StoTherm Classic Top 32

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης