LogoTitle
Ημερίδα για Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα Εκτύπωση E-mail
Ενέργεια
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 12:21

 Μεγάλο ενδιαφέρον των Μηχανικών για τις ελληνικές εφαρμογές

koino1_small

Η Βιομάζα και η ενεργειακή της αξιοποίηση προς εναλλακτικά καύσιμα, φιλικά στο περιβάλλον μπορεί να συνεισφέρει στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι τεχνολογικές εφαρμογές της στην ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι λίγες αλλά μπορούν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Η αντιμετώπιση των τριών σημαντικότερων και απολύτως αλληλοσχετιζόμενων προκλήσεων της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα: επισιτιστική ασφάλεια, ενεργειακή ασφάλεια και κλιματικές αλλαγές, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ολιστική προσέγγιση, και η χρήση και αξιοποίηση της βιομάζας πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο αυτό.

Η ΕΔΕΜ συνεχίζοντας τις δράσεις της για τα θέματα ενέργειας διοργάνωσε την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012, ενημερωτική εσπερίδα (16:30-20:30) με θέμα: 'Πράσινη Ενέργεια από Βιομάζα' με ομιλητές από το ΚΑΠΕ, το ΕΜΠ, ερευνητικά Ινστιτούτα, εταιρείες κα.

Δείτε φωτογραφικό ρεπορτάζ-πλήρες. Η Ημερίδα κάλυψε όλες τις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραγωγής ενέργειας από Βιομάζα (στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, Βιοαέριο) και έβαλε αρκετούς προβληματισμούς όπως  μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Δρ. Μηχανικού Περιβάλλοντος Φ. Σταμάτη.  

 Όσοι παρακολούθησαν την Ημερίδα μπορούν να ζητήσουν να τους αποσταλλούν οι παρουσίασεις σε .pdf με e-mail από την ΕΔΕΜ (τηλ. 2103247303, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ). Λόγω φωτογραφιών κλπ έιναι πολύ ογκώδεις για να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα.

  

Πιό συγκεκριμένα:

  • Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Δρ. Μηχανολόγος Μηχ. Μπέτυ Ρούνη στην έναρξη της ημερίδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή ενέργειας από Βιομάζα, δηλαδή η εκμετάλλευση της δευτερογενούς παραγόμενης ηλιακής ενέργειας που αποθηκεύεται στα φυτά, έρχεται επιτακτικά πάλι στο προσκήνιο γιατί οι τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών με ανταγωνιστικά οικονομικά οφέλη πέρα από την παροχή ενέργειας για βιώσιμη ανάπτυξη
  • Ο Δρ. Π. Γραμμέλης, Ερευνητής Β του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, περιέγραψε αναλυτικά την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται από ελληνικούς φορείς και εταιρείες.
  • Η Ιωάννα Παπαμιχαήλ, στέλεχος του ΚΑΠΕ, ανέλυσε το Δυναμικό και τις νέες Τεχνολογίες Αξιοποίησης Βιομάζας και έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις σχετικές πρωτοβουλίες στον ελληνικό χώρο.
  • Τις Τεχνολογίες Παραγωγής Στερεών Βιοκαυσίμων και τις Εμπορικές Εφαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα παρουσίασαν οι Ν. Δαμάτης και Γ. Μελάς, στελέχη της εταιρείας Modern Fuels που παράγει pellets από ελληνική βιομάζα σε σύγχρονο εργοστάσιο στην Τρίπολη.
  • Στο δεύτερο μέρος της εσπερίδας, ο Καθηγητής ΕΜΠ, Ε. Λόης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις Εξελίξεις στη χρήση Βιοντήζελ και της Βιοαιθανόλης στις μεταφορές και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, ο ίδιος ο Diesel, από το 1911 είχε προβλέψει ότι μελλοντικά θα ήταν δυνατή η καύση βιοκαυσίμων από κινητήρες αυτοκινήτων και ο ίδιος προσέβλεπε σε αυτό ως λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.
  • Στην αναβάθμιση του Βιοαερίου σε Βιομεθάνιο και τη χρήση του σαν καύσιμο Μεταφορών ή έγχυση του στο Δίκτυο του Φυσικού Αερίου, αναφέρθηκε ο Χρήστος Ζαφείρης, στέλεχος του ΚΑΠΕ και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ελληνική επικράτεια όπου θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου.
  • Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση της τεχνολογίας αναβάθμισης βιοαερίου με PSA, μιας τεχνολογίας αιχμής για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του βιοαερίου ως καυσίμου, από τη Δρ. Μηχανικό Περιβάλλοντος Φ. Σταμάτη της εταιρείας ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. η οποία αντιπροσωπεύει την εταιρεία Sysadvance, η οποία έχει εφαρμογές σε διάφορες Ευρωπαϊκές Πόλεις.

Όσοι παρακολούθησαν την Ημερίδα μπορούν να ζητήσουν τις παρουσίασεις σε .pdf από την ΕΔΕΜ να τους αποσταλλούν με e-mail.

Όπως έγινε φανερό από όλες τις ομιλίες η παραγωγή ενέργειας έχει άμεση συσχέτιση και επίδραση στο περιβάλλον. Η ΕΔΕΜ, αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα τα θέματα περιβάλλοντος και πιστεύει ότι οι γυναίκες μηχανικοί πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην προστασία του και να αναδείξουν την οπτική του φύλου στα θέματα αυτά. Αυτό, είναι και το αντικείμενο προγράμματος που υλοποιεί η ΕΔΕΜ και που παρουσίασε η Επίτιμη Πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Ντάνυ Αντανασιώτη, στο ακροατήριο της ημερίδας καλώντας τις γυναίκες μηχανικούς να συμμετάσχουν. Περισσότερα για το πρόγραμμα στο΄σχετικό άρθρο.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού κλιμακίου (Greek Branch) του Institution of Mechanical Engineers of UK Χρόνης Παναγιωτίδης (http://www.imeche.org).

Το ΔΣ της ΕΔΕΜ συγχαίρει την Εφη Τριτοπούλου, Δρ. Χημικό Μηχ., Συντονίστρια της Επιτροπής Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΜ, για την άριστη επιλογή ομιλητών και την άψογη διοργάνωση της Ημερίδας.

Το ΔΣ της ΕΔΕΜ ευχαριστεί το ΤΕΕ για τη συνεχή στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΕΔΕΜ καθώς και το ΚΑΠΕ που ευχαρίστως ανταποκρίνεται πάντα με υψηλές προδιαγραφές στις προσκλήσεις της ΕΔΕΜ για ενημέρωση των Μηχανικών.

Τέλος το ΔΣ της ΕΔΕΜ ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της ΕΔΕΜ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Attica Bank, Μodern Fuels, Sto, που σε δύσκολες εποχές δεν αμελούν την εταιρική κοινωνική ευθύνη και εμπιστεύονται τις δράσεις των γυναικών Μηχανικών

Η ΕΔΕΜ δεν σταματά εδώ την ενασχόλησή της με τα θέματα Βιομάζας, καθώς:

  • Συμμετάσχει στην Έκθεση Bioenergy (5-7 Οκτωβρίου 2012) στο MEC EXPO Center (www.bioenergyexpo.com), όπου σας περιμένουμε να επισκευθείτε το περίπτερο της ΕΔΕΜ και
  • Διοργανώνει 2-ωρα σεμινάρια για τις Σύγχρονες Εφαρμογές της Βιομάζας στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως στη Θέρμανση. Τα τμήματα είναι απογευματινά 5-7μμ των 10 ατόμων και θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο καθώς καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον. Δηλώστε ενδιαφέρον στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .