Εκδήλωση της ΕΔΕΜ, 14 Ιουνίου 2019, ώρα 15:30-18:00 στο ΤΕΕ
Πρόκειται για εκδήλωση παρουσίασης πρωτοβουλιών διαφόρων Φορέων για τη στήριξη μεταναστριών και γυναικών προσφύγων και ειδικότερα αυτών που έχουν παρακολουθήσει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα τους ή στη χώρα φιλοξενίας.
Από την ΕΔΕΜ θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος EUmentorSTEM που υλοποιεί η ΕΔΕΜ από το 2017. Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum Universita di Bologna- Dpt. of Management) και εταίροι εκτός από την ΕΔΕΜ: το Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης (OBUDA Technical University) και οι Φορείς Inova Consulatancy από το Η.Β. και WiTEC Sweden από τη Σουηδία.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις Μετανάστριες που έχουν σπουδές σε Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική κα) την Τεχνολογία – Πληροφορική (Προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες κα) ή σπουδές Μηχανικού (Πολιτικοί Μηχ., Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί κα) και στην στηριξή τους μέσω mentoring-συμβουλευτικής στην επαγγελματική τους πορεία.
Η ΕΔΕΜ εστιάζει στις Μετανάστριες/γυναίκες πρόσφυγες/γυναίκες με γονείς αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα και έχουν τις παραπάνω σπουδές είτε στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή στη χώρα προέλευσής τους ή σε άλλη χώρα.
Στην εκδήλωση της 14ης Ιουνίου που διοργανώνει η ΕΔΕΜ με θέμα 'Οι Αόρατες: μετανάστριες με θετικές και τεχνολογικές σπουδές', θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα συμπεράσματα από την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και ανάλογες δράσεις άλλων Φορέων. Θα δοθούν οι Βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσες συμμετείχαν και θα ακολουθήσει συζήτηση για καλές πρακτικές μεταξύ των Φορέων που υλοποιούν δράσεις για στήριξη των γυναικών και ειδικότερα μεταναστριών και γυναικών προσφύγων. Δείτε το Φυλλάδιο της εκδήλωσης σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Το πρόγραμμα EUMentorSTEM θα ολοκληρωθεί με διοργάνωση συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στις 12-13 Σεπτεμβρίου 2019, στη Μπολόνια, με θέμα: 'Promoting highly-skilled migrant women in a global knowledge economy'. Έχει ήδη κυκλοφορήσει πρόσκληση υποβολής εργασιών και το πρόγραμμα του συνεδρίου. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.
Η πορεία υλοποίησης των κατευθύνσεων του προγράμματος έχει ως εξής :
- Έρευνα: Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αφορά στις εξειδικευμένες ανάγκες συμβουλευτικής υποστήριξης που έχουν οι μετανάστριες με σπουδές STEM που ζουν στην Ελλάδα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε αυτούς τους κλάδους απασχόλησης και ποιες οι ανάγκες επιμόρφωσης των Μεντόρων για να ασκήσουν το ρόλο τους υποστηρίζοντας αυτές τις γυναίκες.
- Εκπαίδευση των Μεντόρων : Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και με βάση προηγούμενη εμπειρία και υλικό των εταίρων σε προγράμματα συμβουλευτικής/mentoring, προσφέρεται δωρεάν σύντομη επιμόρφωση (περίπου 15 ώρες) σε στελέχη Φορέων που υποστηρίζουν Γυναίκες/μετανάστριες στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, στην εύρεση εργασίας και στη σταδιοδρομία τους. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενες/οι παρακαλούνται να στείλουν τα στοιχεία τους στο e-mail της ΕΔΕΜ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
. Η επιμόρφωση θα επαναληφθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον μέσα στον Ιούλιο 2019.
- Συμβουλευτική/mentoring για Μετανάστριες/γυναίκες πρόσφυγες με σπουδές STEM: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχή συμβουλευτικής/mentoringσε μετανάστριες/γυναίκες πρόσφυγες με σπουδές STEM οι οποίες συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ σε 4 συναντήσεις και e-learning μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που παρουσιάζεται παρακάτω. Δεν προβλέπεται αποζημίωση /αμοιβή για τη συμμετοχή. Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πιλοτικοί κύκλοι και έχει ανοίξει η πρόσκληση για όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε επιπλέον κύκλο που θα ξεκινήσει άμεσα. Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται να στείλουν τα στοιχεία τους στο e-mailτης ΕΔΕΜ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
.
- Ψηφιακή πλατφόρμα – Κόμβος επικοινωνίας : Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του www.eumentorstem.euÂÂ που υλοποίησε η ομάδα ICT της ΕΔΕΜ, η οποία υλοποιεί και την Ψηφιακή πλατφόρμα e-learning που εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό.
|