LogoTitle
Education
Γυναίκες στα Μαθηματικά Print E-mail
Tuesday, 07 March 2023 17:07
There are no translations available.

Αφίσα με τη συμβολή Γυναικών Μαθηματικών

EmilieduChateletΗ 14η Μαρτίου (3/14 κατά τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών) έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του π (=3,14159).

Με την ευκαιρία αυτή και με στόχο την ανάδειξη της συνεισφοράς των Γυναικών στα Μαθηματικά, παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε αφίσα με Γυναίκες Μαθηματικούς, πρόσφατο έργο της Καθ. Μαρίας Βλασίου (U. Eidhoven & U. Twente) και της ομάδας της, σε ελληνική & αγγλική γλώσσα, που μας προώθησε ο 'Σύνδεσμος Ελληνίδων Μθαηματικών- GWM :

Στην εικόνα στα δεξιά, που περιλαμβάνεται στην αφίσα, απεικονίζεται η Emilie du Chatelet (1706-1749), που μετάφρασε και σχολίασε το Principia του Ισαακ Νεύτωνα.

Read more...
 
Επιμόρφωση Μεντόρων για Γυναίκες με θετικές & τεχνολογικές σπουδές Print E-mail
Tuesday, 30 April 2019 13:45
There are no translations available.

Telemachus and Mentor1Παρασκευή, 3 Μαϊου 5-8μμ στο ΤΕΕ

Logo mentorSTEMΗ ΕΔΕΜ με τη συμμετοχή των ενεργών μελών της σε ευρωπαϊκά προγράμματα συμβουλευτικής έχει αποκτήσει εμπειρία και υλικό για συμβουλευτική υποστήριξη/mentoring σε γυναίκες με θετικές και τεχνολογικές σπουδές. Στις Γυναίκες που έχουν ήδη θετικές και τεχνολογικές σπουδές, η συμβουλευτική διαδικασία εστιάζει σε άλλους παράγοντες που θα τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν την καριέρα τους και να υλοποιήσουν τους στόχους τους πχ. δεξιότητες επικοινωνίας, δικτύωσης, ηγεσίας κλπ. Με στόχο να μεταφέρει την εμπειρία από αυτά τα προγράμματα σε άτομα που προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης, των κοινωνικών λειτουργών, των Φορέων, των ΜΚΟ, της αυτοδιοίκησης κα. η ΕΔΕΜ διοργανώνει την 1η συνάντηση επιμόρφωσης Μεντόρων στο πλαίσιο του προγράμματος EUmentorSTEM, την Παρασκευή 3 Μαϊου 2019, 5-8μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 7ος όροφος). Εισηγήτρια θα είναι η Μπέτυ Ρούνη, Γενική Γραμματέας της ΕΔΕΜ. Θα ακολουθήσουν άλλες 2 συναντήσεις που θα οριστούν σε συνεννόηση με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι Ελεύθερη. Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους/όσες παρακολουθήσουν και τις 3 συναντήσεις. Για να δηλώσετε συμμετοχή στην Επιμόρφωση μελλοντικών συντονιστών-Μεντόρων μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας στην This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Το σεμινάριο θα ασχοληθεί και με θέματα που αφορούν στη συμβουλευτική Μεταναστριών και Γυναικών Προσφύγων.

Read more...
 
Σπουδές για το Μέλλον: Κορίτσια γεφυρώστε το χάσμα Print E-mail
Sunday, 29 May 2016 00:00
There are no translations available.

Ενημερωτική εκδήλωση για επιλογή κατεύθυνσης σπουδών
Σάββατο 28 Μαϊου 2016, 10:30-13:30, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,
Girls EngineerΜε μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση με Γυναίκες Μηχανικούς που συζήτησαν με μαθήτριες Λυκείου σχετικά με τις σπουδές και τα εφόδια που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν στην απασχόληση όταν βγούν στην αγορά εργασίας. Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ανδρών -γυναικών στις σπουδές που μπορούν να δώσουν επαγγελματικές διεξόδους στο μέλλον στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Minde the Gap που υλοποιεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός WiTEC (Women in Science, Engineering & Technology).

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις απόφοιτες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ποσοστά φοιτητριών στις Πολυτεχνικές Σχολές.

  • Απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης : πάνω από 50%.
  • Γυναίκες στα Πολυτεχνεία: Μ.Ο. 38%. (Αρχιτέκτονες: 80%, Πολιτικοί: 50%, Χημικοί:60%, Ηλεκτρολόγοι: 35%, Μηχανολόγοι: 20%.)
Read more...
 
Αυξημένη η ζήτηση για επαγγέλματα Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών Print E-mail
Wednesday, 20 April 2016 00:00
There are no translations available.

Engineer2 smallΔράσεις που απευθύνονται στα κορίτσια που επιλέγουν κατεύθυνση σπουδών

Εκτιμάται ότι η ζήτηση σε αποφοίτους θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική χημεία, πληροφορική) αλλά και σε μηχανικούς και τεχνολόγους θα έχει ραγδαία αύξηση στα επόμενα χρόνια (πχ. το 2020 μόνο στη Μεγάλη Βρετανία θα χρειάζονται περί τα 1.3 εκατομμύρια άτομα σε επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα-STEM). Οι γυναίκες, όμως είναι ακόμη εξαιρετικά υπο-εκπροσωπούμενες στον τομέα αυτό, με Ευρωπαϊκό μέσο όρο μόλις 17%. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο σε περισσότερο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα και καριέρες όπως αυτές των Μηχανικών. Αυτό δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας τους είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών.

Read more...
 
Ρομπότ & κατασκευές από μαθήτριες/ές Γυμνασίων Print E-mail
Monday, 02 April 2018 15:38
There are no translations available.

Επιβράβευση μαθητριών/ων από την ΕΔΕΜ για τις κατασκευές τους

Areti3Σε πολύ χαρούμενο και ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε από την ΕΔΕΜ η εκδήλωση βράβευσης των 4 ομάδων μαθητών Γυμνασίου που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Μηχανικοί για το Μέλλον - Engineer for the FutureEngine4F».

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το 2015 στην Ελλάδα με εθνικούς εταίρους – συντονιστές την ΕΔΕΜ και την ΑΠΟΨΗ (Υπηρεσίες Πληροφορικής, Συμβουλευτικής & Εκπαίδευσης Α.Ε.) με στόχο την προώθηση των Θετικών Επιστημών, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας (STEM) στα Γυμνάσια.

Για το σκοπό αυτό έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε 4 Γυμνάσια : στο 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου, στο 41ο Γυμνάσιο Αθήνας στην πλ. Αμερικής, στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας και στο Ράλειο Γυμνάσιο Πειραιά. Αντικείμενο του Διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας κατασκευής ή ενός πειράματος. 

NikaiaΤο πρώτο βραβείο κέρδισε το Γυμνάσιο Νίκαιας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό τον Ιούνιο 2018 στην Πορτογαλία. Το 2ο βραβείο κέρδισε η Ράλειος, το 3ο το 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου και την 4η θέση το 41ο Γυμνάσιο Αθήνας που βρίσκεται στην πλ. Αμερικής.

Καθηγητές, μαθήτριες, μαθητές και γονείς έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση βράβευσης που είχε και ομιλίες για την 'Εξοικονόμηση ενέργειας', την 'Αρχιτεκτονική', την 'Κυκλική Οικονομία' κα. Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας παρουσιάστηκε επίσης ομιλία για την Ισότητα των ευκαιριών και γιατί η κοινωνία και οι επιστήμες έχουν αναγκη τη συμμετοχή όλων μας.

 

Read more...
 
Οι ειδικότητες των Μηχανικών στα Γυμνάσια Print E-mail
Thursday, 05 May 2016 00:00
There are no translations available.

'Μηχανικοί για το Μέλλον', Πρόγραμμα ERASMUS+

Gym Zefyri1Ομάδα μελών της ΕΔΕΜ, στο πλαίσιο του έργου ERASMUS+ «Μηχανικοί για το Μέλλον (Engineer for the Future), Engine4F», επισκεύφτηκαν Γυμνάσια της Αθήνας και μίλησαν με μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης Γυμνασίου για τις ειδικότητες των Μηχανικών και τις κατασκευές. Σκοπός του έργου είναι η προώθηση των τεχνικών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα των επαγγελμάτων των μηχανικών σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου ηλικίας 13 μέχρι 15 ετών που έχουν σχετικά ενδιαφέροντα.Στη σημερινή εποχή τα παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές συσκευές  που είναι έργα διαφορετικών ειδικοτήτων των Μηχανικών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν το συνειδητοποιούν ούτε γνωρίζουν πως θα μπορέσουν να εργασθούν σε ένα τέτοιο κλάδο. Επίσης αρκετές φορές βασίζονται σε κοινωνικές προκαταλήψεις και επαγγελματικά στερότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ή διατηρούνται ακόμα σε ορισμένες οικογένειες ή και περιοχές ακόμα και της  Αττικής.

Read more...
 
Στατιστικά για τις Ερευνήτριες στην Ελλάδα Print E-mail
Thursday, 18 February 2016 08:45
There are no translations available.

womengetamucΟ Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δημοσιοποίησε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση  “UNESCO Science Report - Towards 2030” η οποία περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα αναφορικά με την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα:
1) οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48% τόσο μεταξυ των φοιτητών όσο και μεταξύ των υπ. διδακτόρων
2) οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%
 
Read more...