LogoTitle
Ελάχιστες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τα Πυρηνικά ατυχήματα Print E-mail
Friday, 24 May 2013 12:15
There are no translations available.

P5202146σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρύτανης ΕΜΠ και Καθ. Πυρηνικής Τεχνολογίας κ. Σ.Ε. Σιμόπουλος στη διάλεξη 'Πυρηνικά ατυχήματα & Επιπτώσεις' που έδωσε τη Δευτέρα 20 Μαϊου 2013 αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της ΕΔΕΜ μιας και η πιο κατάλληλη περίοδος για μια τέτοια συζήτηση είναι αυτή που διανύουμε τώρα, όπου αφενός έχουν προκύψει νέα δεδομένα από το πρόσφατο ατύχημα στη Fukushima, αφετέρου έχει παρέλθει και αρκετό διάστημα ώστε να επικρατεί νηφαλιότητα και να μην υπάρχει έδαφος για τη δημιουργία πανικού από αυθαίρετα συμπεράσματα.

 

 

Ο Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας κ. Σ.Ε. Σιμόπουλος καταρχήν παρουσίασε με απλότητα τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στα 4 μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα (Windscale- Αγγλία-1957, Three Mile Island -ΗΠΑ-1979, Chernobyl-Σοβιετική Ένωση-1986, Fukushima-Ιαπωνία-2011), ανέλυσε την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτά και σχολίασε κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν εκ νέου ατυχήματα από τις ίδιες ή παρόμοιες αιτίες.

cs137 totalΣτη συνέχεια παρουσιάστηκε η εκτενής έρευνα που έχει γίνει από τον ίδιο και τον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας, τον οποίο διευθύνει, για την απόθεση ραδιενεργών ισοτόπων από το πυρηνικό ατύχημα στο Chernobyl επί των ελληνικών εδαφών, αποτελέσματα της οποίας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://nuclear.ntua.gr/arcas/research/maps.el.html . Η έρευνα αυτή κατέληξε στο βασικό συμπέρασμα ότι υπήρξε απόθεση, κυρίως καισίου-137, σε περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Ημαθίας το οποίο και επιβεβαιώθηκε από νεότερη έρευνα των περιοχών αυτών μετά τη συμπλήρωση περίπου 20 χρόνων από το ατύχημα. Όσον αφορά στη συσχέτιση αυτής της απόθεσης καισίου-137 με αύξηση των θανάτων λόγω καρκίνου του πεπτικού συστήματος στις περιοχές αυτές ο Καθηγητής κ. Σ.Ε. Σιμόπουλος αναφέρθηκε σε σχετική έρευνα που επέβλεψε και η οποία δεν έδειξε συσχέτιση με το ατύχημα του Chernobyl (Διδακτορική διατριβή Γ. Παπαδάκου).

 

 

 

 

 

P5202132

Ο Καθηγητής κ. Σ.Ε. Σιμόπουλος, ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αναφέρθηκε στις οδηγίες που δόθηκαν στους έλληνες ναυτικούς για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή ανοικτά της Fukushima και επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση των τιμών ραδιενέργειας εκείνων των ημερών στη χώρα μας έδειξε αμελητέες τιμές σύμφωνα και με δημοσιευμένη μελέτη επτά ελληνικών επιστημονικών εργαστηρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά το πέρας της ομιλίας του ο Καθηγητής, κ. Σ.Ε. Σιμόπουλος είπε χαρακτηριστικά ‘Είναι ευτυχής η χώρα που δεν χρειάζεται να καταφύγει στην Πυρηνική ενέργεια κυρίως λόγω των πυρηνικών αποβλήτων’. Σε ότι αφορά τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της γειτονικής Τουρκίας εκτίμησε ότι παρά της αντιδράσεις θα γίνει τελικά, ενώ σημείωσε πως ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα έχει προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξει σεισμό εννέα βαθμών.

 

 

SES koino1Τη διάλεξη του Καθηγητή κ. Σ.Ε. Σιμόπουλου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους: η Αν. Πρύτανη ΕΜΠ, Καθηγήτρια κα. Α. Μοροπούλου, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θ. Ξανθόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ κ. Δ. Κουρεμένος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ κ. Δ. Παπαντώνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ κ. Γκόλιας, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλ. Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων κ. Θ. Παπαδόπουλος, o Πυραγός και Δρ. Χημείας κ. Μ. Χάλαρης (πρ. Ειδ Γραμ. ΣΕΠΕ) κα.

 

Περισσότερα: Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου της ΕΔΕΜ, διαβάστε σύντομο βιογραφικό για τον Καθ. Σ.Ε. Σιμόπουλο, διαβάστε σχετική δημοσιογραφική ανάρτηση στο www.tanea.gr, δείτε έναν από τους Ραδιομετρικούς χάρτες που παρουσιάστηκαν από τον Καθ. κ. Σ.Ε.Σιμόπουλο και συνδεθείτε με τον ιστότοπο του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας ΕΜΠ. Μπορείτε επίσης να δείτε το πρόγραμμα και την πρόσκληση της εκδήλωσης. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την παρουσίαση του Καθηγητή κ. Σ.Ε.Σιμόπουλου στο σύνδεσμο