LogoTitle
Όπερα «ΝΟΡΜΑ» του Β. Μπελίνι, μετά από 42 χρόνια και πάλι στο Ηρώδειο Print E-mail
Monday, 21 June 2010 11:18
There are no translations available.

Η όπερα « ΝΟΡΜΑ » του Βιντσέντζο Μπελίνι , η διαχρονική αυτή λυρική τραγωδία αποτέλεσε τη φετινή συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ( Ε.Λ.Σ. ) , στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού . Παρουσιάστηκε στις 12,13,18 και 19 Ιουνίου , σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου με πρωταγωνίστρια την υψίφωνο Δήμητρα Θεοδοσίου στον απαιτητικό ρόλο της Νόρμας και την βουλγάρα υψίφωνο Ραντοστίνα Νικολάεβα σε δεύτερη διανομή του ρόλου αυτού . Την διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Νίκος Βασιλείου , τα σκηνικά - κοστούμια υπέγραφε ο Γιώργος Πάτσας και τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Λευτέρης Παυλόπουλος .

 

pic2Παρακολουθήσαμε την παράσταση στις 18 Ιουνίου 2010 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο με παρουσία πολλών δημοσίων προσώπων μία από τις σημαντικότερες αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ . Κάρολου Παπούλια . Η Νόρμα ( Δήμητρα Θεοδοσίου ) πρωθιέρεια και μητέρα που αγαπά βαθιά τα παιδιά της , εγκατελειμμένη ερωμένη αλλά και εκδικητική αντίπαλος καθήλωσε το κοινό με την συγκλονιστική ερμηνείας της . Το ψιλόβροχο στο διάλλειμα μεταξύ των δύο πράξεων της όπερας δεν επηρέασε κανένα , ήταν για πολύ λίγο άλλωστε και μας άφησε να απολαύσουμε την δημοφιλή αυτή λυρική όπερα με την συναρπαστική μελωδία .

Το σκηνικό σκοτεινό , η ατμόσφαιρα βαριά και γεμάτη ένταση . Ο απαγορευμένος έρωτας , η προδοσία και το ακριβό τίμημα ενός ένοχου αισθήματος κυριαρχούν . Η Νόρμα , ιέρεια των δρυίδων στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Γαλατία , έχει ερωτευτεί τον ρωμαίο ανθύπατο Πολιόνε , με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά . Ο Πολιόνε ωστόσο ερωτεύεται την νεαρή ιέρεια Ανταλτζίζα . Η Ανταλτζίζα χωρίς να ξέρει ότι ο Πολιόνε είναι ο αγαπημένος της Νόρμα της αποκαλύπτει το μυστικό της .

pic1Η Νόρμα πληγωμένη και εξαγριωμένη από την απιστία του αγαπημένου της επιχειρεί να σκοτώσει τα παιδιά της αλλά δεν μπορεί , μετανιώνει . Στο μεταξύ ο Πολιόνε προσπαθεί να απαγάγει την Ανταλτζίζα . Η Νόρμα οργισμένη ξεσηκώνει τους Γαλάτες σε πόλεμο και ο Πολιόνε συλλαμβάνεται . Παρόλο που η Νόρμα αρχικά καταγγέλλει στους δρυίδες το αμάρτημα μιας ιέρειας , εννοώντας την Ανταλτζίζα και ζητά να οδηγηθεί στην πυρά , τελικά όταν έρχεται η στιγμή να αποκαλύψει το όνομα της , μέσα σε ένα παραλήρημα σκέψεων , αδιέξοδου και ενοχών , λέει στους δρυίδες το δικό της όνομα . Ο Πολιόνε συντετριμμένος λέει στη Νόρμα πως την ερωτεύτηκε ξανά όπως την πρώτη φορά , ενώνονται και πάλι και πιασμένοι χέρι - χέρι οδηγούνται στην πυρά ....

Η « ΝΟΡΜΑ » μια είναι από τις σημαντικότερες όπερες του Βιντσέντσο Μπελίνι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831 με την περίφημη Τζιουντίτα Πάστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο η οποία με την εξαίρετη ερμηνεία της προκάλεσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις . Η Νόρμα σφραγίστηκε από την προσωπικότητα θρύλων όπως η Ρόζα Πονσέλε , η Κλάουντια Μούτσιο και η Τζίνα Τσίνια . Στο πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας ωστόσο η παρορμητική ηρωίδα βρήκεpic3την ιδανική ερμηνεύτριά της . Η παρουσίαση της « ΝΟΡΜΑ » στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου , πριν από περίπου μισό αιώνα , ήταν παράσταση σταθμός για την Ελληνίδα ντίβα Μαρία Κάλλας που με την μοναδική ερμηνεία της κέρδισε επάξια τη φήμη της Νόρμας του εικοστού αιώνα . Στο Ηρώδειο ανέβηκε πριν από 42 χρόνια με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα σοπράνο Έλενα Σουλιώτη με μικρή , αλλά σημαντική καριέρα στο χώρο του λυρικού θεάτρου .

Ο Βιντσέντσο Μπελίνι γεννήθηκε στην Κατάνια στις 3 Νοεμβρίου 1801 και μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών . Η επιτυχία ήρθε γρήγορα : η πρώτη μαθητική του όπερα απέφερε παραγγελία από το περίφημο θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης και αυτή με τη σειρά της παραγγελία από τη Σκάλα του Μιλάνου . Εκεί ο Μπελίνι συνάντησε τον ποιητή Φελίτσε Ρομάνι με τους οποίο συνεργάστηκε στα σημαντικότερα έργα του ένα από αυτά και η « ΝΟΡΜΑ » . Ο λιμπρετίστας Φελίτσε Ρομάνι εμπνεύστηκε την πλοκή της « ΝΟΡΜΑ » από την τραγωδία του Γάλλου συγγραφέα Αλεξάντερ Σουμέ . Ο Ρομάνι διαφοροποίησε σημαντικά την τραγωδία του Σουμέ , όπου η Νόρμα σκότωνε τα παιδιά της σαν άλλη Μήδεια και μάλιστα στη διάρκεια « σκηνής τρέλας » .
Ο Βιντσέντσο Μπελίνι πέθανε στο Παρίσι στις 23 Σεπτεμβρίου 1835.

Πηγές : www.tovima.gr , www.imerisia.gr , www.wikipedia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Θηρεσία Σημαντηράκη
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it