LogoTitle
ΟΤΑΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ Print E-mail
Activity
Tuesday, 14 April 2009 15:43
There are no translations available.

Η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών στο πλαίσιο των ενεργειών της να κάνει ‘ορατές’ τις γυναίκες μηχανικούς στην κοινωνία, να διαπεράσει τα εμπόδια, τις περισσότερες φορές καλυμμένα, που θέτουν ο κοινωνικός περίγυρος και οι ‘νόμοι της αγοράς’ στην επαγγελματική σταδιοδρομία και στην κοινωνική καταξίωση των γυναικών και να προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες κατά την επιλογή αλλά και την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου 2009 εκδήλωση με θέμα:

‘Όταν ο μηχανικός είναι γυναίκα’

brabeusi_1Η εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωση έγινε από την Νάντια Χρυσικοπούλου, πολιτικό μηχανικό. Η πρόεδρος της ΕΔΕΜ αναφέρθηκε στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γυναίκες μηχανικοί να είναι άξιες επιστήμονες, υπεύθυνες μηχανικοί, ανεξάρτητες γυναίκες, σωστές μητέρες, ολοκληρωμένο παράδειγμα για τα παιδιά τους και γενικά για να ανταποκριθούν σε όλους του ρόλους με τους οποίους η κοινωνία έχει επιφορτίσει τη σύγχρονη γυναίκα χωρίς να της παρέχει τις κοινωνικές παροχές που απαιτούνται.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στοιχεία από το ΕΜΠ, από όπου φαίνεται η σταθερή αύξηση του ποσοστού των φοιτητριών σε όλες τις Σχολές, αλλά και  η υστέρηση που παρουσιάζει το ποσοστό των γυναικών στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΜΠ. Σχολιάζοντας το μικρό ποσοστό γυναικών μελών ΔΕΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων και πήρε το λόγο η κα Ρούλη Λυκογιάννη, λέκτορας ΕΜΠ.

Η εισήγηση που παρουσίασε βασίστηκε στο άρθρο της ίδιας και της καθηγήτριας ΕΜΠ Ντίνας Βαϊου 'Όταν ο Αρχιτέκτων είναι Γυναίκα' [περιοδικό 'ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ' Αθήνα, ΣΑΔΑΣ τ. 61, 2007] και αναφέρθηκε στη σημασία της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών σε ένα επάγγελμα του οποίου η ονομασία  έχει καθιερωθεί να είναι γένους αρσενικού: το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα. Η παρουσίαση αφού αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στον τύπο και το περιεχόμενο της επαγγελματικής δουλειάς των γυναικών αρχιτεκτόνων, την επαγγελματική τους κινητικότητα, καθώς και στις σπουδές και την οικογενειακή τους κατάσταση, εστίασε σε ερωτήματα του τύπου: γιατί οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων με ΔΠΥ σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία ή σε κατασκευαστικές εταιρείες, με ανάληψη υπεργολοβίας ενός μέρους της δουλειάς στο γραφείο του εργοδότη και, συνηθέστερα, στο σπίτι; πώς θα μπορούσαν οι γυναίκες να ανταποκριθούν στο κυρίαρχο πρότυπο του ελεύθερου επαγγελματία -ένα πρότυπο με συνδηλώσεις αυθεντίας και καλλιτεχνικής φύσης και μιας ελευθεριότητας των λειτουργιών- που προϋποθέτει μια καθημερινότητα που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το επάγγελμα; τι σημασία έχει να ενσωματώνουμε τη δουλειά των γυναικών αρχιτεκτόνων στην ιστορία της αρχιτεκτονικής; οι γυναίκες κάνουν διαφορετική αρχιτεκτονική από τους άνδρες; και αν ναι, πού οφείλεται και κυρίως πώς διακρίνεται αυτό;

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση συμπερασμάτων συγκριτικής έρευνας σε φοιτητές και φοιτήτριες Πολυτεχνείων ευρωπαϊκών χωρών (ΕΜΠ και Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από την Ελλάδα) σχετικά με τα αίτια που αποθαρρύνουν τα κορίτσια να επιλέξουν τις σπουδές του μηχανικού. Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των νέων κοριτσιών είναι και το επάγγελμα/εκπαίδευση  των γονέων. Έτσι βλέπουμε τα αγόρια να στρέφονται προς το επάγγελμα του μηχανικού, μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ανεξάρτητα από το επάγγελμα των γονέων, ενώ τα κορίτσια αποθαρρύνονται όταν στην οικογένειά τους δεν υπάρχουν παραδείγματα γυναικών με ανώτατη μόρφωση. brabeusi_2Η ΕΔΕΜ με τις δράσεις της, διοργανώνοντας ενημερωτικές συζητήσεις, προγράμματα mentoring φοιτητριών και νέων μηχανικών και εκδηλώσεις προσπαθεί να αποδυναμώσει τα στερεότυπα που εμποδίζουν τις νέες να στραφούν στο επάγγελμα του μηχανικού αν και έχουν τα προσόντα.

Η ημερίδα έκλεισε σε ευχάριστο κλίμα με τη συμβολική βράβευση των νέων γυναικών μηχανικών που αποφοίτησαν πρώτες ανάμεσα στις συναδέλφους τους από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας κατά τo 2007.  Μας συγκίνησε όλες η προσέλευση πολλών νεαρών συναδελφισσών από την περιφέρεια, με δικά τους έξοδα μόνο και μόνο για να παραστούν στην εκδήλωση αυτή. Οι περισσότερες συνεχίζουν τις σπουδές τους και ορισμένες εργάζονται ταυτόχρονα. Οι απουσίες ήταν λίγες και αφορούσαν όσες βρίσκονται στο εξωτερικό για σπουδές, μας αντάμειψε η συγκίνηση και η σεμνότητα των γονέων τους που τις εκπροσώπησαν.

brabeusi_3Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση της Αγορή Γεωργία -Δέσποινα, απόφοιτης της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ. Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην χαρισματική προσωπικότητα του πατέρα της Δημοσθένη Αγορή, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας, με τη δραστηριότητά του, όμως έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ΤΕΕ, ιδιαίτερα στους κλάδους των ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων μηχανικών.

 

 

 

Γυναίκες μηχανικοί που αποφοίτησαν πρώτες ανάμεσα στις συναδέλφους τους κατά το 2007:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Σχολή

1

Ζιωτοπούλου Αικατερίνη

Πολιτικών Μηχ.

2

Παπαδοπούλου Μαρία

Μηχανολόγων Μηχ.

3

Αλεξανδροπούλου Μαρία

Ηλεκτρολόγων Μηχ. & ΜηχΥπολογιστών

4

Λιακατά Μικαέλλα

Αρχιτεκτόνων Μηχ.

5

Αγορή Γεωργία -Δέσποινα

Μηχανικών Μεταλλείων -Μεταλλουργών

6

Λένη Αρχοντία

Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

7

Λαλούμη Δήμητρα

Χημικών Μηχανικών

8

Μαρνέρου Γεωργία

Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχ.

Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Τμήμα

1

Τεφλιούδη Χριστίνα

Ηλεκτρολόγων Μηχ.& Μηχ. Υπολογιστών

2

Στεργιούδη Φανή

Μηχανολόγων Μηχανικών

3

Τσάτσα Σουλτάνα

Χημικών Μηχανικών

4

Μπαλιώτη Βασιλική

Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχ.

5

Κουκουλίδου Ανδρομάχη

Πολιτικών Μηχανικών

6

Κοτσίκου Ελένη-Άννα

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

brabeusi_5

brabeusi_4

Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Τμήμα

1

Ζώη Δάφνη-Σταυρούλα

Μηχ.Ηλεκτρονικών Υπολογ. & Πληροφορικής

2

Καδένα Κατερίνα

Χημικών Μηχανικών

3

Παπαηλία Ελένη

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

4

Γρουζτίδου Μαρία

Ηλεκτρολόγων  Μηχ.& Τεχνολογίας Υπολογιστών

5

Παναγιωτοπούλου Μαρία

Πολιτικών Μηχανικών

6

Ντρενογιάννη Κωνσταντίνα

Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών

Πολυτεχνείο Κρήτης

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Τμήμα

1

Παπαδάκη Δήμητρα

Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης

2

Σταθογιάννη Φωτεινή

Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

3

Μαργαρίτη Βανέσσα Βάϊα

Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

4

Παλαιογιάννη -Μπέλου Άρτεμις

Μηχανικών Περιβάλλοντος

Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Τμήμα

1

Αϊτίδου  Ντιανα

Πολιτικών Μηχανικών

2

Καλαϊτζή Αντωνια

Ηλεκτρολόγων  Μηχ. & Μηχ Υπολογιστών

3

Χατζηγεωργίου Γεωργια

Μηχανικών Περιβάλλοντος

4

Σκουρκέα Φωτεινη

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

5

Σαρκατζή Ελενη

Μηχανικών  Παραγωγής & Διοίκησης

Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Τμήμα

1

Αλεξιάδου  Σωτηρία

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

2

Κακάτση Ναταλία

Μηχανικών Χωροταξίας

3

Μπούρα Βάγια

Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων

4

Σακή Ροζαλίν

Μηχανολόγων Μηχ. Βιομηχανίας

5

Πάλλα Ελευθερία

Πολιτικών Μηχανικών


brabeusi_6brabeusi_7