LogoTitle
Ανταπόκριση από την Έκθεση BAU-2011 Print E-mail
Tuesday, 01 March 2011 14:48
There are no translations available.

Μόναχο, 17-22 Ιανουαρίου 2011

bau_2011_HaeuschenΗ συνάντησης εργασίας που είχε ομάδα μελών της ΕΔΕΜ στο Μόναχο τον Ιανουάριο του 2011 συνέπεσε με την Διεθνή Έκθεση BAU για τη Δόμηση και τα Κτίρια που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Μόναχο. Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία και την επισκεφθήκαμε και πράγματι άξιζε τον κόπο.
Μας εντυπωσίασε με την έκτασή της (180000m2 ) τόσο όσο αφορά στους εκθέτες (2058 εκθέτες από 46 χώρες), και την ποικιλία προϊόντων όσο και την παρουσία των επισκεπτών (έφτασαν τις 238.000 με 60.000 από το εξωτερικό) από διάφορες χώρες (150) και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν η πιο επιτυχημένη από άποψη επισκεπτών στην 50-χρονη ιστορία του θεσμού αυτού. Η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι πρόκειται για μια διεθνής έκθεση προβολής των καινοτομικών προϊόντων (κυρίως γερμανικών αλλά όχι μόνο) και ένα forum για κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών. Στο πλαίσιο της Έκθεσης είχε ενημερωτικές διαλέξεις και επιδείξεις.
Για μας, ως μηχανικούς, είχε μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε: ποιες είναι κατευθύνσεις στη δόμηση, το πεδίο των καινοτομιών αλλά και τα πρωτοποριακά προϊόντα αυτά κάθ'εαυτά.

Τα κεντρικά θέματα της Έκθεσης ήταν: Sustainable Building και Building for Life και για τα δύο θέματα οργανώθηκαν ομιλίες, συζητήσεις και επιδείξεις όπως το συνέδριο με θέμα : 'Building for the Future - sustainable, energy-efficient and innovative' που διοργανώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δόμησης ή η σειρά επιδείξεων 'Buildings of the Future' που διοργανώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.

ikaros_solarΤο έκθεμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν το Rosenheim Solar House, που σχεδιάστηκε από την ομάδα φοιτητών IKAROS Bavaria του University of Applied Sciences of Rosenheim. Το σχέδιο αυτό κέρδισε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό Solar Decathlon 2010 που διοργανώθηκε για φοιτητές στη Μαδρίτη από το Ισπανικό Υπουργείο Δόμησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε για να παρουσιαστεί στην έκθεση BAU. Συνολικά κατατέθηκαν προτάσεις από 17 Πανεπιστήμια. Την πρώτη θέση πήρε η πρόταση φοιτητών του Virginia Polytechnic Institute & State University, ενώ την τρίτη θέση πήραν πάλι φοιτητές από τη Γερμανία από το Stuttgart University of Applied Sciences αυτή τη φορά. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με τα εξής κριτήρια : αρχιτεκτονικό σχέδιο, κατασκευή, ηλιακές τεχνολογίες, ενεργειακή απόδοση-επιθεώρηση, άνεση, επικοινωνία, δυνατότητα βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αποδοχή από την αγορά, καινοτομία και βιωσιμότητα.

Επίσης, διοργανώθηκαν τρία μεγάλα fora :
'Future of Building Forum'
'Forum MacroArchitecture'
'Intelligent Building Forum'

Από όλη την παραπάνω θεματολογία, εύκολα συμπεραίνει κανείς, ότι τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -ειδικά της ηλιακής ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος των επισκεπτών αλλά και των εκθετών. Επίσης είναι πλέον φανερό το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων αλλά και της αγοράς να αναπτυχθούν γρήγορα αυτά τα πεδία, να εμπλουτιστούν με καινοτόμες εφαρμογές και να υιοθετηθούν από τους κατασκευαστές, τους πελάτες και την κοινωνία. Και πράγματι υπήρχε τεράστια πληθώρα και ποικιλία εφαρμογών φωτοβολταϊκών για κτίρια και δομικών υλικών για εξοικονόμηση ενέργειας και θερμομόνωση. Εντυπωσιαστήκαμε από 'εύκαμπτα φωτοβολταϊκά' που ντύνουν και τις καμπύλες επιφάνειες, αλλά και από τα 'φωτοβολταϊκά-κεραμίδια'. Όλα αυτά παρουσιάζονταν σε κατασκευές πολύ κοντά στο πραγματικό μέγεθος. Και το αντικείμενο της εξοικονόμησης ενέργειας είχε πάρα πολλά εκθέματα και επισκέπτες, ιδιαίτερα στον τομέα της καινοτομίας των υλικών δόμησης αλλά και των ανοιγμάτων από αλουμίνιο. Η εταιρεία εξωτερικής θερμομόνωσης Sto που είναι χορηγός της ΕΔΕΜ παρουσίαζε τα νέα της προϊόντα σε ένα μεγάλο περίπτερο στην κατηγορία Χημικά Δομικά Προϊόντα.

Τις ημέρες της έκθεσης ανακοινώθηκε από την ArchiWorld Academy ένας διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για Φοιτητές Αρχιτεκτονικής που διοργανώνεται από την έκθεση BAU σε συνεργασία με το online portal Archi-Europe με θέμα 'Energy saving projects and ideas for the future of architecture and urbanism'. Ο διαγωνισμός αυτός, που απευθύνεται σε φοιτητές της Αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο θα διαρκέσει δύο χρόνια. Την κριτική επιτροπή θα αποτελούν 12 κορυφαίοι αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην BAU 2013 και το βραβείο θα είναι εξάσκηση κοντά στους κορυφαίους αρχιτέκτονες της κριτικής επιτροπής.
Δείτε λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα.

gardenΚαι αν όλα αυτά απευθύνονταν, κατά κύριο λόγο σε μηχανικούς και επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, η έκθεση BAU συνοδεύτηκε και από μια πρωτοβουλία που απευθύνονταν και στο ευρύ κοινό, το οποίο την αγκάλιασε με ενδιαφέρον. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν ή 'Langue Nacht der Architecture'- 'Μεγάλη Βραδιά Αρχιτεκτονικής', η οποία υποστηρίχθηκε από την έκθεση BAU και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Μονάχου που χαρακτηριστικά ανέφερε στο μήνυμά του ότι η Νύχτα Αρχιτεκτονικής έρχεται ως φυσική συνέχεια των καθιερωμένων πλέον βραδινών διοργανώσεων της Νύχτας των Μουσείων και της Νύχτας της Μουσικής, μιας και η Αρχιτεκτονική είναι Πολιτισμός και όχι μόνο για τους Αρχιτέκτονες. Έτσι για μια βραδιά, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, από τις 7μμ έως και τα μεσάνυχτα, 30 κτίρια σε όλο το Μόναχο άνοιξαν τις πύλες σε όποιον ενδιαφερόταν και επιδείκνυαν τις αρχιτεκτονικές τους καινοτομίες με τους ιδιοκτήτες ή τους αρχιτέκτονες να εξηγούν την ιδέα τους και να απαντούν σε ερωτήσεις τεχνικού αλλά και γενικότερου περιεχομένου. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ήταν ιδιωτικά κτίρια, που το κοινό δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση- μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης παρά το πολύ τσουχτερό κρύο - το μοναδικό μειονέκτημα της επίσκεψής μας στο Μόναχο στην καρδιά του χειμώνα. Στις ουρές αυτές έβρισκε κανείς, μηχανικούς, φοιτητές Πολυτεχνείων αλλά και πολλούς κατοίκους του Μονάχου, που η πρωτοβουλία αυτή του τράβηξε το ενδιαφέρον.

sfairaΈτσι, και εμείς καθίσαμε σε ουρές εκείνη την κρύα βραδιά και καταφέραμε να δούμε:

o την πισίνα κολύμβησης με την γυάλινη οροφή στο δώμα του πολυτελούς ξενοδοχείου Bayerischer Hof Hotel,

o τη μοντέρνα και πανάκριβη εσωτερική διαμόρφωση του διάσημου night club P1 (που φτιάχτηκε στα υπόγεια κτιρίου της Gestapo πριν 60 χρόνια),

o το μοντέρνο συγκρότημα κατοικιών SEVEN που διαμορφώθηκε στο κέλυφος ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (στην ταράτσα έχουν διατηρηθεί οι τεράστιες καμινάδες που δίνουν μια 'βιομηχανική αίσθηση')

o το αίθριο του εμπορικού κέντρου FUNF HOFE με τη τεράστια σιδερένια κρεμαστή σφαίρα και τον 'κρεμαστό κήπο'.

windowsΟ κατάλογος των κτιρίων που συμμετείχαν είχε μεγάλο ενδιαφέρον, έτσι ορισμένα τα είδαμε περνώντας απ'εξω την ίδια ή την επόμενη μέρα όπως το 'SUDHAUSBAU CITYHOUSE', το σπίτι που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Sudhausbau σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα και καθηγητή Peter Ebener. Πρόκειται για ένα σπίτι, με πολλά παράθυρα σε 'ασύμετρες θέσεις' που φωτίζουν σε διαφορετικό τόνο το εσωτερικό, ανάλογα με τις φάσεις της ημέρας. Απέξω είδαμε το κτίριο, BMW Welt, (ο Κόσμος της BMW) ένα υπερμοντέρνο κτίσμα από σκούρο γυαλί , που στεγάζει την έκθεση αυτοκινήτων της BMW και επικοινωνεί με πεζογέφυρα με το Μουσείο και τα γραφεία της, που και αυτά έχουν χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Στον κατάλογο είχε συμπεριληφθεί και το IKAROS Solar House, που βρισκόταν στην Έκθεση BAU.
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και όσα δεν μπορέσαμε να δούμε όπως τα : Olympic Park, Allianz Arena, Architecture Museum of the Technical University of Munich κα. Για να πάρετε μια ιδέα των κτιρίων που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό την 'Νύχτα Αρχιτεκτονικής' επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.
Ακόμα περισσότερα για την Έκθεση BAU-2011 στο σύνδεσμο

Η επίσκεψη στο Μόναχο μας επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις και εμπειρίες να μοιραστούμε μαζί σας και φυσικά αισθανθήκαμε δικαιωμένες για το γεγονός ότι η ΕΔΕΜ έχει πιάσει το ρυθμό και τις σύγχρονες τάσεις όσον αφορά στα επίκαιρα τεχνικά θέματα διοργανώνοντας το Διήμερο Συνέδριο για την Ενέργεια, στις 9-10 Μαρτίου 2011, που εστιάζει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μάλιστα στον κτιριακό τομέα, και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Δόμηση και στις κατασκευές. Σας περιμένουμε ...


Μπέττυ Ρούνη