LogoTitle
Education
Σπουδές για το Μέλλον: Κορίτσια γεφυρώστε το χάσμα Print E-mail
Sunday, 29 May 2016 00:00
There are no translations available.

Ενημερωτική εκδήλωση για επιλογή κατεύθυνσης σπουδών
Σάββατο 28 Μαϊου 2016, 10:30-13:30, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,
Girls EngineerΜε μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση με Γυναίκες Μηχανικούς που συζήτησαν με μαθήτριες Λυκείου σχετικά με τις σπουδές και τα εφόδια που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν στην απασχόληση όταν βγούν στην αγορά εργασίας. Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ανδρών -γυναικών στις σπουδές που μπορούν να δώσουν επαγγελματικές διεξόδους στο μέλλον στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Minde the Gap που υλοποιεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός WiTEC (Women in Science, Engineering & Technology).

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις απόφοιτες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ποσοστά φοιτητριών στις Πολυτεχνικές Σχολές.

  • Απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης : πάνω από 50%.
  • Γυναίκες στα Πολυτεχνεία: Μ.Ο. 38%. (Αρχιτέκτονες: 80%, Πολιτικοί: 50%, Χημικοί:60%, Ηλεκτρολόγοι: 35%, Μηχανολόγοι: 20%.)
Read more...
 
Οι ειδικότητες των Μηχανικών στα Γυμνάσια Print E-mail
Thursday, 05 May 2016 00:00
There are no translations available.

'Μηχανικοί για το Μέλλον', Πρόγραμμα ERASMUS+

Gym Zefyri1Ομάδα μελών της ΕΔΕΜ, στο πλαίσιο του έργου ERASMUS+ «Μηχανικοί για το Μέλλον (Engineer for the Future), Engine4F», επισκεύφτηκαν Γυμνάσια της Αθήνας και μίλησαν με μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης Γυμνασίου για τις ειδικότητες των Μηχανικών και τις κατασκευές. Σκοπός του έργου είναι η προώθηση των τεχνικών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα των επαγγελμάτων των μηχανικών σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου ηλικίας 13 μέχρι 15 ετών που έχουν σχετικά ενδιαφέροντα.Στη σημερινή εποχή τα παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές συσκευές  που είναι έργα διαφορετικών ειδικοτήτων των Μηχανικών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν το συνειδητοποιούν ούτε γνωρίζουν πως θα μπορέσουν να εργασθούν σε ένα τέτοιο κλάδο. Επίσης αρκετές φορές βασίζονται σε κοινωνικές προκαταλήψεις και επαγγελματικά στερότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ή διατηρούνται ακόμα σε ορισμένες οικογένειες ή και περιοχές ακόμα και της  Αττικής.

Read more...
 
Στατιστικά για τις Ερευνήτριες στην Ελλάδα Print E-mail
Thursday, 18 February 2016 08:45
There are no translations available.

womengetamucΟ Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δημοσιοποίησε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση  “UNESCO Science Report - Towards 2030” η οποία περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα αναφορικά με την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα:
1) οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48% τόσο μεταξυ των φοιτητών όσο και μεταξύ των υπ. διδακτόρων
2) οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%
 
Read more...
 
Συνέδριο για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Εκπαίδευση Print E-mail
Tuesday, 27 October 2015 00:00
There are no translations available.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και κοινό διαφόρων ηλικιών, από φοιτητές έως και Πανεπιστημιακούς, το συνέδριο της ΕΔΕΜ για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση. Η Καθηγήτρια ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κα. Α. Μοροπούλου εκανε την εναρκτήρια ομιλία για την 'Πολυτεχνειακή εκπαίδευση και την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού επ'ωφελεία του Δημοσίου συμφέροντος'.

Read more...
 
Αυξημένη η ζήτηση για επαγγέλματα Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών Print E-mail
Wednesday, 20 April 2016 00:00
There are no translations available.

Engineer2 smallΔράσεις που απευθύνονται στα κορίτσια που επιλέγουν κατεύθυνση σπουδών

Εκτιμάται ότι η ζήτηση σε αποφοίτους θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική χημεία, πληροφορική) αλλά και σε μηχανικούς και τεχνολόγους θα έχει ραγδαία αύξηση στα επόμενα χρόνια (πχ. το 2020 μόνο στη Μεγάλη Βρετανία θα χρειάζονται περί τα 1.3 εκατομμύρια άτομα σε επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα-STEM). Οι γυναίκες, όμως είναι ακόμη εξαιρετικά υπο-εκπροσωπούμενες στον τομέα αυτό, με Ευρωπαϊκό μέσο όρο μόλις 17%. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο σε περισσότερο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα και καριέρες όπως αυτές των Μηχανικών. Αυτό δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας τους είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών.

Read more...
 
Engineer for Future - Engine4F Print E-mail
Thursday, 18 February 2016 00:00
There are no translations available.

Grupo6 small'Μηχανικοί για το Μέλλον', Πρόγραμμα ERASMUS+

Η ΕΔΕΜ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «Μηχανικοί για το Μέλλον (Engineer for the Future), Engine4F», στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+. Σκοπός του έργου είναι η προώθηση των τεχνικών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα του επαγγέλματος του μηχανικού σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου ηλικίας 13 μέχρι 15 ετών.  Για το σκοπό θα επιλεγούν κάποιες τάξεις γυμνασίων που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στο έργο, όπου θα υλοποιηθεί μια σειρά δράσεων (όπως επισκέψεις σε εργοστάσια, προβολή πετυχημένων γυναικών μηχανικών κλπ.) των οποίων η αποτελεσματικότητα θα διερευνηθεί μέσω σχετικών ερωτηματολογίων.

Read more...
 
Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση Print E-mail
Saturday, 24 October 2015 06:40
There are no translations available.

Συνέδριο, Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, στο ΤΕΕ

MandelaΗ διασφάλιση της Ποιότητας είναι πλέον το ζητούμενο σε όλες τις επιστήμες, τα επαγγέλματα, τα αγαθά και τις υπηρεσίες, πόσο μάλλον όσον αφορά στην εκπαίδευση μικρών και μεγαλυτέρων. Κάθε φορά που ανοίγει αυτή η συζήτηση διατυπώνονται αρκετά ερωτήματα πχ.

Πως μπορούμε να περιγράψουμε την Ποιότητα σε ένα αγαθό τόσο βασικό και απαιτητικό όσο η Παιδεία;

Πως μπορούμε να περιγράψουμε ένα λειτούργημα όπως του εκπαιδευτικού που βασίζεται στην αλληλεπίδραση μαθητή-δασκάλου;

Πως επηρεάζεται η Ποιότητα από τα κοινωνικά στερεότυπα;

Η καταγραφή της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και διορθωτικές κινήσεις;

Ποιοί πρέπει να εκφέρουν άποψη ;

Αυτή το συνέδριο - η πρώτη ενασχόληση της ΕΔΕΜ με τα θέματα Ποιότητας- στοχεύει με τους προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριες να εισάγει τα θέματα Ποιότητας σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να συμμετάσχει στο διάλογο για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση ειδικά όσον αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα. Για αυτό σας καλούμε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, στις 5μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα. Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δείτε το τελικό Πρόγραμμα του συνεδρίου και την Πρόσκληση

Read more...