LogoTitle
Work - Equality
25η Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών Print E-mail
Saturday, 20 November 2021 18:48
There are no translations available.

Οι Γυναικείες Οργανώσεις ενημερώνουν, προτείνουν και απαιτούν:

Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν φέρει στη δημόσια σφαίρα τον θεσμικό χαρακτήρα της βίας αυτής. Αυτή η βία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, αποτελεί δε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και εμείς αγωνιζόμαστε να μην συνεχίσει στο παρόν και το μέλλον, γιατί υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών και παραβιάζειτα ανθρώπινα δικαιώματα. ...

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων. ...Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. ... Οι Γυναικείες Οργανώσεις προτείνουν και απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες όπως :

Gynaikes25 Nov21Τα θύματα να προσεγγίζονται με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και να ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τη βίαιη σε βάρος τους συμπεριφορά. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική σε αυτά τα φαινόμενα, μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα της βίας κατά των γυναικών. ...

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ΚΑΙ την ενσωμάτωση ΟΛΩΝ των προβλέψεών της στον Ποινικό και Αστικό Κώδικα και στους Κώδικες Δικονομίας. ...

Απαιτούμε την αυτοματοποίηση της διαδικασίας που θεωρείται απαραίτητη για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, τουλάχιστον για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας που έχουν παιδιά. ...

Απαιτούμε να ενισχυθεί η ιατροδικαστική υπηρεσία και να είναι διαθέσιμη για τις/τους πολίτες, αλλά και για θύματα βίας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου...

Ζητούμε από τα σωματεία των δημοσιογράφων να ανακόψουν την ορμή του σεξισμού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να απαιτήσουν από τα μέλη τους να εφαρμόζουν τους σχετικούς κώδικες δεοντολογίας, αποφεύγοντας την επαναλαμβανόμενη προβολή κακών προτύπων...

Για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για άμεση και εύκολη καταγγελία των θυμάτων αυτής της βίας και για να μην υπάρχει δευτερογενής θυματοποίηση....

Δείτε ΕΔΩ (ή στα περισσότερα) όλη την ανακοίνωση που προσυπογράφουν 19 Γυναικείες Οργανώσεις.

Read more...
 
Προετοιμασία για επαγγελματική συνέντευξη Print E-mail
Tuesday, 02 March 2021 14:44
There are no translations available.

Διαδικτυακό σεμινάριο, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, 5μμ

Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ALUMIL σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών σας προσκαλούν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 17.00, στη διαδικτυακή συνάντηση "ALUMIL: An Interactive HR Workshop". Το workshop θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την επιλογή προσωπικού, πιο συγκεκριμένα:

Alumil Mars21 EDEM

1. Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος

2. Συνέντευξη:

Α. Προετοιμασία για τη Συνέντευξη

Β. Διαδικασία Συνέντευξης

Γ. Κέντρο Αξιολόγησης

Δ. Ενέργειες μετά το πέρας της συνέντευξης

Για εγγραφή στο σεμινάριο πατήστε εδώ.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης ΕΔΩ.

Read more...
 
Ψηφιακή πλατφόρμα ανάπτυξης soft skills για (επαν)εκκίνηση της σταδιοδρομίας Print E-mail
Tuesday, 15 October 2019 00:00
There are no translations available.

ERASMUS + project 'EUMENTORSTEM' 2017-19

EUMENTORSTEM TEXTΌσοι και όσες έχουν σπουδές σε κάποια από τις ειδικότητες των Μηχανικών και βρίσκονται στη φάση αναζήτησης εργασίας ή στη φάση σχεδιασμού μιας καινοτομίας ή στη φάση υλοποίησης μιας επιχειρηματικής τους ιδέας διακατέχονται πολλές φορές από αισθήματα ανασφάλειας, αμφιβολίες για τις ικανότητές τους ή αντίθετα μπορεί να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή να μην γνωρίζουν πώς να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους. Στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την κουλτούρα της υποστήριξης των νέων επαγγελματιών από παλαιότερους συναδέλφους στον ίδιο χώρο (Μέντορες) και όταν αυτό γίνεται συνήθως υπάρχουν οικογενειακές σχέσεις και αμοιβαία συμφέροντα.

Αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι πιο αισθητή όταν πρόκειται για γυναίκες μηχανικούς μιας και είναι ολιγάριθμες σε ορισμένες ειδικότητες. Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με ενδοσκόπηση και δουλειά με τον εαυτό μας ώστε να γνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε κατά το δυνατόν αντικειμενικά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητά μας για να τα αναδείξουμε ή/και να βελτιωθούμε. Με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις στο αντικείμενό μας για γόνιμη επαγγελματική σταδιοδρομία για μας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στον κλάδο που μας εκφράζει πχ. κατασκευή, μελέτη, έρευνα, εκπαίδευση, διοίκηση, επιχειρήσεις κα.

ERASMUS EU LOGOΗ ΕΔΕΜ με τη συμμετοχή της ως εταίρος στο πρόγραμμα EUMentorSTEM (www.eumentorstem.eu) συμμετείχε στην υλοποίηση της Ψηφιακής Πλατφόρμας (https://www.eumentorstem.eu/virtual-hub/) με εργαλεία και τεχνικές για την ανάπτυξη των λεγόμενων οριζόντιων –κοινωνικών δεξιοτήτων και της αυτοαξιολόγησης ώστε να να σχεδιάσουμε κατάλληλα τα επόμενα βήματα της σταδιοδρομία μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίσιμο της Ψηφιακή Πλατφόρμας σε περιβάλλον Moodle έγινε αποκλειστικά από εξειδικευμένες Γυναίκες Μηχανικούς μέλη της ΕΔΕΜ.

Read more...
 
Γυναίκα & Εργασία Print E-mail
Friday, 19 April 2019 13:16
There are no translations available.

Οδηγός του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Gynaika ErgasiaΤο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα τον Οδηγό 'Γυναίκα & Εργασία' για την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου που αφορά αφενός θέματα διακρίσεων στους χώρους εργασίας λόγω φύλου και αφετέρου θέματα προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων γυναικών.

Η προστασία εκδηλώνεται τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά τη λειτουργία της σχέσης εργασίας, συμπληρώνεται δε με την προστασία κατά της απόλυσης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι μαζί με τη συνέχιση των προσπαθειών για την πλήρη θεσμική κατοχύρωση της εργαζόμενης μητέρας, απομένει η εξασφάλιση της ισότητας στην πράξη και της ισότητας ευκαιριών.

Read more...
 
Τηλεργασία: Συνοπτική παρουσίαση Νομικού πλαισίου Print E-mail
Friday, 26 February 2021 09:22
There are no translations available.

Ματίνα Γκαβέλα, Δρ. Χημικός Μηχ. ΕΜΠ, Μέλος ΔΣ ΕΔΕΜ

Στην περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, και ως αναγκαιότητα για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφαρμόστηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η τηλεργασία ως μέθοδος εργασίας. Η τηλεργασία είναι µια µορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας που χρησιµοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής, βάσει µιας σύµβασης ή σχέσης εργασίας, όπου µια εργασία που θα µπορούσε επίσης να εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη εκτελείται κανονικά εκτός αυτών των εγκαταστάσεων. Το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει έχει θεσπιστεί αρκετά χρόνια πριν και παρουσιάζεται παρακάτω, όπως αυτό ισχύει σήμερα. Σαφώς, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην εξ αποστάσεως εργασία. Διαβάστε το άρθρο σε .pdf ΕΔΩ .

Read more...
 
'Οι Αόρατες: μετανάστριες με θετικές και τεχνολογικές σπουδές' Print E-mail
Tuesday, 23 April 2019 11:29
There are no translations available.

Εκδήλωση της ΕΔΕΜ, 14 Ιουνίου 2019, ώρα 15:30-18:00 στο ΤΕΕ

Logo mentorSTEMΠρόκειται για εκδήλωση παρουσίασης πρωτοβουλιών διαφόρων Φορέων για τη στήριξη μεταναστριών και γυναικών προσφύγων και ειδικότερα αυτών που έχουν παρακολουθήσει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα τους ή στη χώρα φιλοξενίας.

Από την ΕΔΕΜ θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος EUmentorSTEM που υλοποιεί η ΕΔΕΜ από το 2017. Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum Universita di Bologna- Dpt. of Management) και εταίροι εκτός από την ΕΔΕΜ: το Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης (OBUDA Technical University) και οι Φορείς Inova Consulatancy από το Η.Β. και WiTEC Sweden από τη Σουηδία.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις Μετανάστριες που έχουν σπουδές σε Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική κα) την Τεχνολογία – Πληροφορική (Προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες κα) ή σπουδές Μηχανικού (Πολιτικοί Μηχ., Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί κα) και στην στηριξή τους μέσω mentoring-συμβουλευτικής στην επαγγελματική τους πορεία.

Η ΕΔΕΜ εστιάζει στις Μετανάστριες/γυναίκες πρόσφυγες/γυναίκες με γονείς αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα και έχουν τις παραπάνω σπουδές είτε στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή στη χώρα προέλευσής τους ή σε άλλη χώρα.

Στην εκδήλωση της 14ης Ιουνίου που διοργανώνει η ΕΔΕΜ με θέμα 'Οι Αόρατες: μετανάστριες με θετικές και τεχνολογικές σπουδές', θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα συμπεράσματα από την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και ανάλογες δράσεις άλλων Φορέων. Θα δοθούν οι Βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσες συμμετείχαν και θα ακολουθήσει συζήτηση για καλές πρακτικές μεταξύ των Φορέων που υλοποιούν δράσεις για στήριξη των γυναικών και ειδικότερα μεταναστριών και γυναικών προσφύγων. Δείτε το Φυλλάδιο της εκδήλωσης σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Το πρόγραμμα EUMentorSTEM θα ολοκληρωθεί με διοργάνωση συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στις 12-13 Σεπτεμβρίου 2019, στη Μπολόνια, με θέμα: 'Promoting highly-skilled migrant women in a global knowledge economy'. Έχει ήδη κυκλοφορήσει πρόσκληση υποβολής εργασιών και το πρόγραμμα του συνεδρίου. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

Read more...
 
EUMentorSTEM: ERASMUS+ project for Migrant Women in STEM Print E-mail
Tuesday, 08 May 2018 14:04
There are no translations available.

EUMentorSTEM: Creation of a EUropean e-platform of MENTORing and coaching for promoting migrant women in Science, Technology, Engineering and Mathematics

Η ΕΔΕΜ συμμετέχει ως μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο: EUMentorSTEM. Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια (Alma Mater Studiorum Universita di Bologna- Dpt. of Management) και εταίροι εκτός από την ΕΔΕΜ: το Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης (OBUDA Technical University) και οι Φορείς Inova Consulatancy από το Η.Β. και WiTEC SwedenLogo mentorSTEM από τη Σουηδία.

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στις Μετανάστριες που έχουν σπουδές σε θέματα STEM, δηλ. Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά Φυσική, Χημεία κα.) την Τεχνολογία – Πληροφορική (Προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες κα) ή σπουδές Μηχανικού (Πολιτικοί Μηχ., Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί κα) και στοχεύει να τις υποστηρίξει μέσω mentoring στην επαγγελματική τους πορεία στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Η erasmus footer2ΕΔΕΜ θα εστιάσει στις Μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα και έχουν σπουδές STEM είτε στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή στη χώρα προέλευσής τους ή σε άλλη χώρα. Είναι γνωστό ότι οι μετανάστριες στην Ελλάδα πολύ σπάνια καταφέρνουν να εργασθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους, ακόμα και αν έχουν καταφέρει να αναγνωσίσουν τους τίτλους σπουδών τους.

Η ετεροαπασχόληση σε βοηθητικές εργασίες (καθαριότητα κα) υποσκάπτει την επαγγελματική εικόνα όλων των γυναικών που έχουν σπουδάσει. Όλες οι χώρες επενδύουν και προωθούν την ενσωμάτωση γυναικών με σπουδές STEM στον παραγωγικό ιστό γιατί διαφορετικά ενεργό δυναμικό απέχει από τις προσπάθειες για πρόοδο και καινοτομία και καταδικάζεται σε δευτερεύοντα ρόλο.

Για τη μεθοδολογία της Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης του EUMentorSTEM καθώς και για την ολοκλήρωση του 1ου Κύκλου Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης για Μετανάστριες με σπουδές STEM που διαμένουν στην Ελλάδα που υλοποίησε η ΕΔΕΜ δείτε στο σχετικό ΑΡΘΡΟ.

Read more...