LogoTitle
Εργασιακά - Ισότητα
41o Newsletter της Επιτροπής Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 16:46

NightWorrkΗ Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ στο 41ο Newsletter αναφέρεται στο πρότυπο ISO 45001:2018 «Συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία - Απαιτήσεις με καθοδήγηση για χρήση» που είναι το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο ISO για τα συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Επίσης σε αυτό τεύχος μπορείτε να ξεφυλίσετε τον οδηγό (και στα ελληνικά) για τις επικίνδυνες ουσίες για την αναπαραγωγική ικανότητα των εργαζομένων με αυτές καθώς και την έρευνα σχετικά με την επιβάρυνση (ακόμα και καρκινογόνο) της νυχτερινής εργασίας στους εργαζόμενους. Διαβάστε το 41ο Newsletter ΕΔΩ.

Περισσότερα...
 
Αποτελέσματα της on line έρευνας της ΕΔΕΜ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 19:35

H Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (AYE) της ΕΔΕΜ πραγματοποίησε έρευνα μέσω on line ερωτηματολογίου, την περίοδο Νοεμβρίου 2017-Ιανουαρίου 2018, για τις ανάγκες επιμόρφωσης σε θέματα ΑΥΕ αλλά και με γενικότερα ερωτήματα για την ΕΔΕΜ και τα προβλήματα των Γυναικών Μηχανικών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ, στο Newsletter του ΤΕΕ και σε άλλα μέσα δικτύωσης.

separatorsΣτην έρευνα συμμετείχαν έως τώρα 54 άτομα, ο συνολικός αριθμός είναι μικρός, ίσως λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου. Συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες (21 άντρες και 33 γυναίκες, εκ των οποίων οι 20 είναι μέλη της ΕΔΕΜ) από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων των Μηχανικών. Η έρευνα είναι ακόμα ανοικτή για όποια/όποιον θα ήθελε να συμμετάσχει ΕΔΩ.Τα έως τώρα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Περισσότερα...
 
40o Newsletter της Επιτροπής Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 17:04

6 χρόνια ενημέρωση για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία

Το ΔΣ της ΕΔΕΜ συγχαίρει την Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας της ΕΔΕΜ και ειδικά τις συναδέλφους Νότα Κατσακιώρη και Εύα Σγουρού για την αφοσίωση και τη συνέπειά τους με αποτέλεσμα το διμηνιαίο ενημερωτικό Newsletter για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία της ΕΔΕΜ να έχει φτάσει τα 40 τεύχη και να συμπληρώνει 6 χρόνια κυκλοφορίας. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που βασίζεται στην επιστημονική εξειδίκευση και επαγγελματική εμπειρία των μελών της Επιτροπής και στην αφιλοκερδή αίσθηση του καθήκοντος που τις διαπνέει καθώς η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τα θέματα αυτά κρίνεται σημαντική, όχι μόνο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά αλλά για όλους τους Μηχανικούς. Διαβάστε το 40ο τεύχος ΕΔΩ.

Η απασχόληση στον τομέα της Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία προσφέρει επαγγελματική διέξοδο αλλά έχει διαίτερες απαιτήσεις. Για να ενημερωθείτε όσες στοχεύετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά σε αυτόν τον τομέα η ΕΔΕΜ διοργανώνει Συμβουλευτική Συνάντηση με θέμα: 'ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ'

Περισσότερα...
 
Έρευνα για τις ανάγκες επιμόρφωσης των Μηχανικών σε θέματα Αφάλειας & Υγείας στην Εργασία Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 08:54
Αγαπητές/Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας της ΕΔΕΜ ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο, που στοχεύει κατά πρώτο λόγο να διερευνήσει ανάγκες επιμόρφωσης και ενημέρωσης σε θέματα Aσφάλειας και Yγείας στην Eργασία, τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση απασχόλησης των μελών και φίλων της ΕΔΕΜ, και να καταγράψει τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το έργο της ΕΔΕΜ συνολικά. Είναι σημαντικό για την ΕΔΕΜ και σας παρακαλούμε να διαθέσετε 10' από τον χρόνο σας για τη συμπλήρωσή του ΕΔΩ.
separators
Σας καλούμε επίσης να το προωθήσετε σε γυναίκες και άνδρες συναδέλφους. Η έρευνα είναι ανώνυμη και η ΕΔΕΜ δεν συλλέγει στοιχεία σας με κανένα τρόπο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ.Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.
 
Περισσότερα...
 
Γυναίκες Μηχανικοί στην Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:12

Η πρώτη συμβουλευτική συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΔΕΜ για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, στο ΤΕΕ, προσέλκυσε νέες Γυναίκες Μηχανικούς, που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο αλλά και Γυναίκες Μηχανικούς με σχετική προϋπηρεσία, που επιζητούσαν ανταλλαγή απόψεων με τα εξειδικευμένα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία.

EDEM OSH photo1Τις συμμετέχουσες καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, κα Νάντια Χρυσικοπούλου, η οποία έκανε μια σύντομη παρουσίαση των στόχων και του έργου της ΕΔΕΜ, και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας (ΣΤΑΕ), κος Παναγιώτης Χατζηδημητράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζει το αντικείμενο του Τεχνικού Ασφαλείας για τους μηχανικούς σήμερα.

Τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ, κ.κ. Δρ. Κατσακιώρη Παναγιώτα και Δρ. Σγουρού Εύα, παρουσίασαν τις βασικές απαιτήσεις του Νομοθετικού Πλαισίου για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία και για την εκπόνηση μιας Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, αντίστοιχα.

Ακολούθησε συζήτηση με τις συμμετέχουσες, οι οποίες ήταν γυναίκες μηχανικοί με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ποικίλες εμπειρίες στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Στις συμμετέχουσες δόθησε σχετικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.

Καθώς υπήρξε ενδιαφέρον και EDEM OSH photo2από άλλες γυναίκες μηχανικούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σε αυτή την πρώτη συνάντηση, η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ, σκοπεύει να διοργανώσει μία δεύτερη συμβουλευτική συνάντηση στην Αθήνα, καθώς και μία διαδικτυακή συνάντηση για τις συναδέλφους της περιφέρειας. Μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για μία από τις παραπάνω εκδηλώσεις στο edem[at]tee.gr.

 

Περισσότερα...
 
Συμβουλευτική συνάντηση της ΕΔΕΜ σε θέματα Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 14:22

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018, 17:30-20:30, Απαραίτητη η Δήλωση Συμμετοχής

Η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών απευθύνει πρόσκληση σε Γυναίκες Μηχανικούς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, για συμμετοχή στην πρώτη συμβουλευτική συνάντηση με θέμα: 'ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ'

Women Eng OSH

Η συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 17:30-20:30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Διοικούσης Επιτροπής του ΤΕΕ, 8ος όροφος, Νίκης 4, Σύνταγμα.

Οι παρουσιάσεις και ο συντονισμός θα γίνει από τις κ.κ. Κατσακιώρη Παναγιώτα, Δρ.Μηχ/γο Μηχ/κο, Επιθεωρήτρια Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία και Σγουρού Εύα, Δρ. Μηχ/γο Μηχ/κο, Υγιεινολόγο Μηχανικό.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση περισσότερων συμμετοχών, θα προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντηση σε κοντινή ημερομηνία. Η Συμμετοχή δεν έχει κόστος.

Για να συμμετάσχετε πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε εδώ και στέλνοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Περισσότερα...
 
39o Newsletter της Επιτροπής Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 08:07

start 3

Στο 39ο Newsletter, η Επιτροπή Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ μας ενημερώνει μεταξύ άλλων για την Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία 2016-2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Β' 3757/25.10.2017) και ήδη είναι αντικείμενο συζητήσεων, για την υποχρέωση των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης να μεριμνούν για την Ασφάλεια & Υγεία των Εργαζομένων τους καθώς ο κλάδος παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων, για την ηλεκτρονική βάση SUBSPORT που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην υποκατάσταση επικύνδινων ουσιών με αντίστοιχες προτεινόμενες κα. Κατεβάστε το 39ο Νewsletter ΕΔΩ

Περισσότερα...