LogoTitle
EUMentorSTEM: ERASMUS+ project for Migrant Women in STEM Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 14:04

EUMentorSTEM: Creation of a EUropean e-platform of MENTORing and coaching for promoting migrant women in Science, Technology, Engineering and Mathematics

Η ΕΔΕΜ συμμετέχει ως μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο: EUMentorSTEM. Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια (Alma Mater Studiorum Universita di Bologna- Dpt. of Management) και εταίροι εκτός από την ΕΔΕΜ: το Πολυτεχνείο της Βουδαπέστης (OBUDA Technical University) και οι Φορείς Inova Consulatancy από το Η.Β. και WiTEC SwedenLogo mentorSTEM από τη Σουηδία.

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στις Μετανάστριες που έχουν σπουδές σε θέματα STEM, δηλ. Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά Φυσική, Χημεία κα.) την Τεχνολογία – Πληροφορική (Προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες κα) ή σπουδές Μηχανικού (Πολιτικοί Μηχ., Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί κα) και στοχεύει να τις υποστηρίξει μέσω mentoring στην επαγγελματική τους πορεία στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Η erasmus footer2ΕΔΕΜ θα εστιάσει στις Μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα και έχουν σπουδές STEM είτε στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή στη χώρα προέλευσής τους ή σε άλλη χώρα. Είναι γνωστό ότι οι μετανάστριες στην Ελλάδα πολύ σπάνια καταφέρνουν να εργασθούν στο αντικείμενο των σπουδών τους, ακόμα και αν έχουν καταφέρει να αναγνωσίσουν τους τίτλους σπουδών τους.

Η ετεροαπασχόληση σε βοηθητικές εργασίες (καθαριότητα κα) υποσκάπτει την επαγγελματική εικόνα όλων των γυναικών που έχουν σπουδάσει. Όλες οι χώρες επενδύουν και προωθούν την ενσωμάτωση γυναικών με σπουδές STEM στον παραγωγικό ιστό γιατί διαφορετικά ενεργό δυναμικό απέχει από τις προσπάθειες για πρόοδο και καινοτομία και καταδικάζεται σε δευτερεύοντα ρόλο.

Για τη μεθοδολογία της Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης του EUMentorSTEM καθώς και για την ολοκλήρωση του 1ου Κύκλου Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης για Μετανάστριες με σπουδές STEM που διαμένουν στην Ελλάδα που υλοποίησε η ΕΔΕΜ δείτε στο σχετικό ΑΡΘΡΟ.

Η ΕΔΕΜ έχει υλοποιήσει προγράμματα για την προώθηση των Γυναικών Μηχανικών στον τεχνικό κλάδο και των κοριτσιών στις σπουδές STEM και γενικά στηρίζει με πρωτοβουλίες την ελεύθερη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος ανεξάρτητα από κοινωνικά και επαγγελματικά στερεότυπα, με μοναδικά κριτήρια τις επιδόσεις και την προτίμηση των μαθητών και μαθητριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΔΕΜ ως τώρα για την επαγγελματική κατάσταση των μεταναστριών στην Ελλάδα, δυστυχώς καταγράφεται τεράστια απόκλιση της εργασίας των μεταναστριών από τις σπουδές τους στη χώρα τους ή ακόμα και στην Ελλάδα για όσες συνέχισαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού με τις Ελληνίδες που έχουν σπουδές σε STEM γιατί το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να βοηθήσει τις μετανάστριες να βρούν τα χαρακτηριστικάSTEM girlsπου τους δίνει η προελευσή τους και να στηριχθούν σε αυτά πχ. η γνώση της μητρικής ή άλλων ξένων γλωσσών που δεν είναι διαδεδομένες, η γνώση της κουλτούρας της χώρας προέλευσή τους, εξειδικευμένο αντικείμενο σπουδών κα. Το υλικό της συμβουλευτικής και οι καλές πρακτικές στήριξης των γυναικών σε αντίξοα επαγγελματικά περιβάλλοντα πχ. ανδροκρατούμενος τεχνικός κλάδος, διακρίσεις λόγω φύλου και προέλευσης, αναζήτηση εργασίας σε ξένη χώρα θα είναι διαθέσιμα σε όφελος και των ελληνίδων.

Η ΕΔΕΜ έχει κύριο ρόλο στο πρόγραμμα γιατί εκτός από τις δράσεις που μοιράζεται με τους άλλους εταίρους, έχει αναλάβει την υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας e-learning και του on line forum επικοινωνίας των εμπλεκόμενων μερών. Η υλοποίηση έγινε με επιτυχία από εξειδικευμένα μέλη της ΕΔΕΜ και θα εμπλουτίζεται με υλικό σε όλη την πορεία του προγράμματος. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του EUmentorSTEM στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eumentorstem.eu

Ο όρος Μετανάστριες για την Ελλάδα περιλαμβάνει: Γυναίκες που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ζουν τώρα στην Ελλάδα πχ. γεννήθηκαν σε άλλη χώρα και τώρα ζουν στην Ελλάδα καθώς και δεύτερης γενιάς μετανάστριες δηλαδή γυναίκες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια (πχ. οικονομικοί μετανάστες).

Το πρόγραμμα έχει 4 κύριες Ενότητες :
1) Έρευνα: Η έρευνα θα καταδείξει τις εξειδικευμένες ανάγκες συμβουλευτικής υποστήριξης που έχουν οι μετανάστριες με σπουδές STEM που ζουν στην Ελλάδα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε αυτούς τους κλάδους απασχόλησης και ποιες οι οι ανάγκες επιμόρφωσης των Μεντόρων για να επιτελέσουν το ρόλο τους απέναντι σε μετανάστριες με σπουδές STEM.
2) Επιμόρφωση των Μεντόρων : 10 τουλάχιστον ‘Μέντορες- σύμβουλοι’ (ελληνίδες και έλληνες ή μετανάστες/τριες) με επιτυχή σταδιοδρομία σε STEM, στελέχη Φορέων που υποστηρίζουν Γυναίκες στην εύρεση εργασίας και στη σταδιοδρομία τους, στελέχη φορέων που υποστηρίζουν μετανάστες/στριες στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Θα γίνει σύντομη επιμόρφωση για να επιτελέσουν το ρόλο των Μεντόρων σε μετανάστριες με σπουδές σε STEM.
3) Συμβουλευτική για τις Μετανάστριες με σπουδές STEM : 10 τουλάχιστον μετανάστριες με σπουδές STEM οι οποίες θα συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ σε συμβουλευτική διαδικασία ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος (συναντήσεις και e-learning μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας).
4) Ψηφιακή πλατφόρμα – Κόμβος επικοινωνίας : Υλοποίηση από την ομάδα ICT της ΕΔΕΜ και θα εμπλουτίζεται με υλικό (κυρίως e-learning, videos κλπ). Μπορείτε να την επισκευθείτε στο σύνδεσμο www.eumentorstem.eu

Οι ενδιαφερόμενες να συμμετάσχουν ως ωφελούμενες (μετανάστριες με σπουδές σε STEM) ή ως μέντορες (επαγγελματική πορεία σε STEM ή εμπειρία σε στήριξη μεταναστών/στριών) παρακαλούνται να στείλουν στοιχεία επικοινωνίας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Για τη μεθοδολογία των συνατήσεων Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης του EUMentorSTEM καθώς και για την ολοκλήρωση του 1ου Κύκλου Συμβουλευτικής Ενσωμάτσως ηαι Μετανάστριε ςμε σπουδές STEM που διαμένουν στην Ελλάδα που υλοποίησε η ΕΔΕΜ δείτε στο σχετικό ΑΡΘΡΟ.