LogoTitle
Διεθνή
Η διάσταση του Φύλου στην Επιστήμη και την Έρευνα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 14:50

Ημερίδα της EPWS, 5 Νοεμβρίου 2015, Βερολίνο

Berlin EDEM 2015 1Η ΕΔΕΜ συμμετείχε με πόστερ στην επιστημονική ημερίδα "Ready for Dialogue" που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015 στο Βερολίνο. Η ημερίδα αυτή είχε ως θέμα συζήτησης τη διάσταση του φύλου (Gender Dimension) στο χώρο της Επιστήμης και της Έρευνας και πιο συγκεκριμένα στο πως η σχετική γνώση μπορεί να εφαρμοσθεί στα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια. Χορηγοί της ημερίδας ήταν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Υπουργείο Μάθησης και Έρευνας (Bundesministerium fur Bildung und Forschung) καθώς και η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για Γυναίκες Επιστήμονες (EPWS) στην οποία η ΕΔΕΜ είναι μέλος.

Περισσότερα...
 
Το πρόγραμμα ΤΥΝΕΤ50+ ολοκληρώνεται με επιτυχία Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 19:59

TYNET logoΤο πρόγραμμα Grundtvigμε θέμα'How young technological women can do network with women 50+ (ΤΥΝΕΤ 50+)' στην υλοποίηση του οποίου συμμετέχει ενεργά και η ΕΔΕΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκληρωσής του. Στο σχέδιο αυτό μελετώνται οι δυσκολίες των γυναικών με ηλικία άνω των 50 ετών  να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας (e-mail, internet, skype, facebook, κινητά κλπ) τόσο επειδή δεν διαθέτουν το σχετικό τεχνολογικό υπόβαθρο αλλά και επειδή λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων δεν είναι θετικά διακείμενες προς αυτό ή δεν  διευκολύνεται η πρόσβασή τους.

 

WiTEC logoΣτόχος του προγράμματος, που υλοποιείται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, από το ευρωπαϊκό δίκτυο WiTEC (www.witec-eu.net), είναι να προκύψει σε κάθε χώρα μια ομάδα νέων κοριτσιών που γνωρίζουν τις σχετικές τεχνολογίες και μέσω του προγράμματος να αποκτήσουν τις επιπλέον ικανότητες για α) να εκπαιδεύσουν γυναίκες 50+ που ανήκουν και σε ευαίσθητες ομάδες: χωρίς πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, μη προνομιούχες ή/και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και μειωμένης κοινωνικής ένταξης -μειονότητες, μετανάστες, κλπ) με σκοπό και να τις βοηθήσουν να αποβάλουν τις τυχόν φοβίες τους για την τεχνολογία και το διαδίκτυο β) να μεταδίδουν απλουστευμένα τις  απαιτούμενες γνώσεις ώστε οι γυναίκες 50+ να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες για να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

Περισσότερα...
 
Οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία στην Ευρώπη του Σήμερα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 19:38

 image4Εσπερίδα ΕΔΕΜ, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) πέραν των πρωτοβουλιών και των δράσεων της για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία και την κοινωνία καθώς και της επιστημονικής δραστηριοποίησης της με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Μηχανικών σε σύγχρονα τεχνικά θέματα, δραστηριοποιείται έντονα στον Ευρωπαϊκό χώρο ως εθνικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Women in Science, Engineering & Technology WiTEC το οποίο έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με τις γυναίκες και τις νέα τεχνολογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

image5Φέτος το Δίκτυο WiTEC εορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας με συνεχή παρουσία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα που σχετίζονται με τη διάσταση του φύλου στις επιστήμες και την τεχνολογία.  Για τον εορτασμό των 25 ετών δράσης του WiTEC, η ΕΔΕΜ διοργάνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 εσπερίδα με θέμα: ‘Οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία στην Ευρώπη του Σήμερα’.

 

Περισσότερα...
 
Greek Women Engineers as ambassadors of environmental issues at highschools Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 13:28

Article of WiTEC Greece in the 14th WiTEC Newsletter

WiTEC Newsletter14 RodosGreek Women’s Engineering Association (EDEM) runs a project in order to fight gender stereotypes which keep girls away from choosing engineering studies although they are efficient in mathematics, physics etc. The idea of the projects is that a group of women engineers of various specialties visits highschools in order to present the environmental aspect of each specialty (the mechanical engineer about renewable energy sources, architects about bioclimatic design, chemical engineer about recycling etc.).

In the photo EDEM’s members introducing environmental subjects in "Venetoklio" highschool  in the island of Rhodes in Dodecanese, 4 November 2013.

 

 

Περισσότερα...
 
Οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία στην Ευρώπη του Σήμερα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 07:19
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, 5:30 - 8:30μμPresident Hotel
WiTEC logoΜε ομιλήτριες μεταξύ άλλων τις Ευρωβουλευτές:
- κα Μαριέττα Γιαννάκου, Επικεφαλής της Ευρωβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργός
- κα Άννυ Ποδηματά, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και την Αντιπρύτανι του ΕΜΠ, κα Τώνια Μοροπούλου.
 Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γεγνική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα. Βάσω Κόλλια και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

 

Περισσότερα...