LogoTitle
Ευρωπαϊκή Συνάντηση για το θεσμό του Μέντορα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 13:55

Αθήνα 15-18 Απριλίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου 'European Federation of Mentors for girls and women'-WOMENTOR  που διοργάνωσε η ΕΔΕΜ στην Αθήνα στις 15-18 Απριλίου 2010 σε χώρο που παραχώρησε αφιλοκερδώς η  Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ). Η ΕΔΕΜ είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου αυτού και πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του θεσμού του Μέντορα που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα από το Υπ. Παιδείας.

Παρόλο που η οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε η σημαντική αυτή διοργάνωση να χρηματοδοτηθεί από την ΓΓΙ, η ΕΔΕΜ στηρίχθηκε για άλλη μια φορά στο ελληνικό φιλότιμο και ακόμα και το κοινωνικό μέρος τους προγράμματος πραγματοποιήθηκε ως είχε. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας καθ. Μ. Στρατηγάκη έκανε την έναρξη της συνάντησης παρουσίαζοντας την νέα φιλοσοφία προώθησης της ισότητας με παρεμβάσεις κατά των διακρίσεων λόγω φύλου σε κάθε νομοσχέδιο σε όλο το εύρος του κυβερνητικού έργου.  

 

Τις επόμενες μέρες έγινε η τελική επεξεργασία της έκδοσης με τις κατευθυντήριες οδηγίες για το Mentoring προς όφελος κοριτσιών και γυναικών  οι οποίες προέκυψαν μετά από παρουσίαση των μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιεί κάθε ένας από τους φορείς του δικτύου. Η ΕΔΕΜ είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου 'European Federation of Mentors for girls and women'-WOMENTOR που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2008 από φορείς που δραστηριοποιούνται για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην εργασία και την κοινωνία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός του 'European Federation of Mentors for girls and women'-WOMENTOR είναι να καθιερώσει και να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των οργανώσεων, των μεντόρων για κορίτσια και γυναίκες και των φορέων των χωρών που συμμετέχουν και να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις εμπειρίες γύρω από αυτό το θέμα και να υλοποιήσει τη δομή για την δημιουργία ενός δικτύου 'εμπειρογνωμόνων' που θα ασχολείται με το θέμα προώθηση της ισότητας ευκαιριών για κορίτσια και γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία. Πληροφορίες και στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.womentor.eu

Επίσης συζητήθηκαν οι μελλοντικές δράσεις του WOMENTOR και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των φορέων που τον αποτελούν, ένα πράδειγμα ήταν η συνεργασία της ΕΔΕΜ και του Ινστιτούτου CENTRAS CONSTANTA της Ρουμανίας στο πλαίσιο του σεμιναρίου, που άφησε πολύ θετικά σχόλια στους συμμετέχοντες.

Τόσο στο σεμινάριο όσο και στις συζητήσεις συμμετείχαν και μέλη άλλων οργανώσεων, ειδικά θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της ΕΔΕΜ αλλά και προσωπικά :

  • την κα. Έφη Κέντρου, αρχαιολόγο και ιστορικό, που έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων  και η οποία προσέφερε αφιλοκερδώς στους εκπροσώπους των φορέων του WOMENTOR μια εξαιρετική ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και
  • την κα. Νικόλ Τσατσούλη, Manager και εκ των ιδρυτικών μελών της DESMA που συμμετείχε ενεργά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που πραγματοποιήθηκε με τα ατομικά μεταφορικά μας  μέσα, αλλά τα επαινετικά σχόλια όλων άξιζαν τον κόπο.

Τελικά τα μέλη του WOMENTOR έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα παρόλο που οι περισσότεροι αναγκάσθηκαν να παρατείνουν τη διαμονή τους. Η ΕΔΕΜ από τη μεριά της με αποτελεσματικότητα, ευσυνειδησία και ελληνική φιλοξενία προσπάθησε να διασκευάσει την  άσχημη εικόνα που προβάλλεται αυτή την εποχή διεθνώς για την Ελλάδα και πιστέυω ότι τα καταφέραμε.

Αρχικά στο περιθώριο της συνάντησης και για την ενημέρωση των γυναικών μηχανικών για το Mentoring και πως μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιπαλέψουν τα επαγγελματικά στερεότυπα η ΕΔΕΜ διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, 17:00-21:00 το σεμινάριο: 'Εισαγωγή στο Mentoring από γυναίκες προς γυναίκες', στην αγγλική γλώσσα με εισηγητές από το CENTRAS Constanta της Ρουμανίας. Το Mentoring αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης των ίσων ευκαιριών στην εργασία που υλοποιείται με τη συμμετοχή πεπειραμένων γυναικών που λειτουργούν ως 'Μέντορες' συζητώντας με φοιτήτριες ή νέες γυναίκες στην αρχή της καριέρας τους θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας κα. Το Mentoring διαχωρίζεται από την καθοδήγηση ή τον επαγγελματικό προσανατολισμό.