LogoTitle
Πολιτισμός
Γυναίκα Μηχανικός και Παιδί - Δύο δράσεις της ΕΔΕΜ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 11:28

Παράταση αποστολής έργων ως 30 Ιουλίου 2019

  • Συγγραφή/εικονογράφηση παιδικού διηγήματος ή παραμυθιού από Γυναίκες Μηχανικούς
  • Έκθεση παιδικής Ζωγραφικής ' Η μαμά μου είναι Μηχανικός'
TechnoMumΤο στερεότυπο του άνδρα μηχανικού κατακλύζει τις εικόνες σε διαφημίσεις, έντυπα, εφημερίδες και βιβλία. Οι γυναίκες Μηχανικοί αλλάζουν αυτό το μοντέλο με την παρουσία τους στους επαγγελματικούς χώρους αλλά και μέσα από τους κοινωνικούς τους ρόλους ως μητέρες, σύζυγοι και ενεργοί πολίτες. Έχουμε μιλήσει στα παιδιά μας για το επάγγελμά του μηχανικού, τι περιλαμβάνει η εργασία μας και τι προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο; Για να δώσει αφορμή για τέτοιες συζητήσεις αλλά και για να αναδείξει την ευαισθησία των γυναικών Μηχανικών απέναντι στα παιδιά, η ΕΔΕΜ, διοργανώνει τις δύο παραπάνω δράσεις και καλεί τις Γυναίκες Μηχανικούς να ανταποκριθούν. (Το διπλανό σκίτσο είναι από την ιστοσελίδα 'Techno mum της Fun Kids που μπορείτε να επισκευθείτε ΕΔΩ.) Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στις δράσεις, συνεχίζοντας στα 'Περισσότερα...' ή στο σχετικό .pdf ΕΔΩ.
Περισσότερα...
 
ΟΧΙ στη Βία κατά των Γυναικών Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 14:18

EDEM kataBias 2smallΗ ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πέρασε, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όμως πρέπει να συνεχιστεί. Το θέατρο μπορεί να είναι το εργαλείο ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα για τους νέους. Η παράσταση '8 άνδρες κατηγορούν' της Έφης Εγκλεζάκη με τη θεατρική ομάδα Terra Incognita έθεσε σε συζήτηση τα φαινόμενα βίας της σύγχρονης εποχής - παρουσιάζοντας τις στερεοτυπικές ανδρικές συμπεριφορές στο μοντέρνο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Μια πραγματικά ωραία παράσταση χάρη σε όλους τους συντελεστές τη συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Έφη Εγκλεζάκη, τους 4 άνδρες ηθοποιούς Δημήτρης Καλλίγερος, Δημήτρης Όθωνας Φουτσιτζής, Αντώνης Καλομοιράκης, Στέλιος Μέξης που μοιράστηκαν τους ρόλους για τους '8 άνδρες' και τις 3 γυναίκες ηθοποιούς Ηρω Βερβεράκη, Κωνσταντίνα Αλεφαντινού και Κατερίνα Καρύδη που είχαν την αποστολή να καταδείξουν τις προκαταλήψεις που οδήγησαν στις Βίαιες συμπεριφορες.

EDEN kataBias2016 small

Ακόμη μεγαλύτερος έπαινος καθώς μπήκαν σε αυτή την ιστορία (πρόβες, παράσταση) εντελώς αφιλοκερδώς και έτσι μαζεύτηκαν 200€ που θα προσφερθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων. Σημαντική παράμετρος στην επιτυχία της πρωτοβουλίας η φιλοξενία της παράστασης από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού του Κέντρου! Η ΕΔΕΜ και οι συντελεστές της παράστασης θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμα για την εξάλειψη της Βίας και σε άλλους Δήμους με κάθε ευκαιρία. Οι Γυναίκες θύματα Βίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ!   Τηλέφωνο για Ψυχολογική στήριξη σε Γυναίκες θύματα Βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φυλων: 15900 

 

Περισσότερα...
 
Εικαστικό καλοκαιρινό Κόσμημα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 11:19

Blue artestateΣαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου, στην artestate στο Χαλάνδρι

Ο χώρος τέχνης artestate  στο Χαλάνδρι που πέρσι φιλοξένησε την Έκθεση της ΕΔΕΜ, διοργανώνει ένα μικρό και χαρούμενο διήμερο με παρουσίαση εικαστικού ανοιξιάτικου-καλοκαιρινού κοσμήματος και φιλοδοξεί να μας προσφέρει χαρούμενη εορταστική διάθεση. Διαφορετικά υλικά και τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ιδιαίτερων κοσμημάτων και πρωτότυπων συνθέσεων που μας εμπνέουν για ταξίδια στο χρόνο και στα χρώματα. Ώρες έκθεσης: από τις 12 το μεσημέρι ώς 9μμ. Δείτε την Πρόσκληση.

 

Περισσότερα...
 
'Ισορροπιστής Αεροσκαφών' του Θόδωρου Θεοδωρίδη Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 12:45

Μια θεατρική πρόταση από τη Μαίρη Καλπύρη, Πολιτικό Μηχανικό

Αφιερωμένο στη Μητέρα μου Θηρεσία Σημαντηράκη

PiatasΜία σύντομη φρασούλα από μία πολύ ιδιαίτερη και γνώριμη φωνή που επαναλαμβανόταν στο κεφάλι μου τις τελευταίες μέρες με έκανε να βρεθώ στον Πολυχώρο Αθηναϊς και να παρακολουθήσω την παράσταση «Ισορροπιστής Αεροσκαφών». Δεν ήταν άλλη από την τελευταία ατάκα της ραδιοφωνικής της διαφήμισης. “Ισορροπιστής Αεροσκαφών ….δουλειά μας” δηλώνει ο Δημήτρης Πιατάς ή μάλλον ο Αλέξανδρος Ελεφάντης.

Ο Αλέξανδρος Ελεφάντης ζει σε μία επαρχιακή πόλη, μια συνηθισμένη, ίσως κάπως ανιαρή ζωή. Άνθρωπος με προσωπικότητα και βιώματα που όλο και κάτι μας θυμίζουν κάτι από τις ζωές μας, άλλα και με τις ιδιαιτερότητές του. Μια μέρα, μια σειρά τυχαίων γεγονότων ταράζει τα λιμνασμένα νερά της ζωής του και τον φέρνει αντιμέτωπο με τα πιο τρελά του όνειρα. Ο Αλέξανδρος Ελεφάντης κοιτάει κατάματα τα καινούρια δεδομένα και ξεκινά …ή μάλλον απογειώνεται για το ταξίδι προς τη νέα του ζωή, παραδομένος στης τύχη που για πρώτη φορά του είχε ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της. Η ζωή όμως δεν δυσκολεύεται να κάνει το όνειρο εφιάλτη.

Περισσότερα...
 
Θεατρική βραδιά ‘8 άνδρες κατηγορούν’ Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 16:17

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, 9:30, Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου (Σολωμού 30, Μοσχάτο)

Μια σατυρική θεατρική παράσταση ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

WhiteRibbonΜε αφορμή την 25η Νοεμβρίου ‘Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών’ η ΕΔΕΜ με στόχο να ευαισθητοποιήσει άνδρες και γυναίκες στην καλυμμένη αλλά και στη φανερή βία που υφίσταται μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού και τις προκαταλήψεις που τη διαιωνίζουν σας καλεί στη θεατρική παράσταση ‘8 άνδρες κατηγορούν’ της Έφης Εγγλεζάκη με τη θεατρική ομάδα Terra Incognita. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά (τα έσοδα θα δοθούν σε σύλλογο κακοποιημένων γυναικών).

Η παρουσίαση των ανδρικών στερεοτυπικών χαρακτήρων –δοσμένων με σατυρικό τρόπο- αποδομεί τα φαινόμενα καλυμμένης βίας –καθόλου ξένα στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια και στοχεύει να εμπνεύσει άνδρες  και γυναίκες να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές που δυστυχως αρκετές φορές προβάλλονται ως αναπόσπαστο στοιχείο της σχέσης ανδρών-γυναικών.

Περισσότερα...
 
2 Θεατρικές παραστάσεις αλληλεγγύης με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 13:47
9 και 12 Μαρτίου στο Θέτρο Τέχνης
Είσοδος ελεύθερη - με προσφορά ειδών για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης

 Η πρώτη, στις 9 Μαρτίου,  9:15μμ, έχει τίτλο «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ερρίκου Ίψεν και απευθύνεται κυρίως σε μέλη φορέων και γυναικείων οργανώσεων, ενώ η δεύτερη, στις 12 Μαρτίου, 9:15μμ έχει τίτλο «Το παιχνίδι του τέλους» του Σάμιουελ Μπέκετ, και αφορά το ευρύ κοινό.

Και στις δύο παραστάσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη, καθώς τα έξοδα καλύπτονται από την Περιφέρεια Αττικής. Μοναδικό αντίτιμο των παρευρισκομένων θα είναι η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και το Αναρρωτήριο (πρώην ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης. Πιο συγκεκριμένα, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, αλεύρι και ζάχαρη είναι τα είδη που χρειάζεται το πρώτο ίδρυμα, ενώ βρεφικές πάνες Νο 4 & 5 έχουν ζητηθεί από το δεύτερο.

Περισσότερα...
 
'Νυχτερινά', Ζωγραφική από τη Νινέτα Βρετού, ΗΜΜΥ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 14:39

Bretou18 smallστην artestate στο Χαλάνδρι ως 10 Μαρτίου
Τη συνάδελφο Νινέτα Βρετού τη γνωρίσαμε ως εικαστικό στην περσινή έκθεση της ΕΔΕΜ 'Η εικαστική έκφραση των Γυναικών Μηχανικών'. Αυτό το Μάρτιο η Νινέτα Βρετού εκθέτει τα 'Νυχτερινά', ζωγραφικούς πίνακες όπου γωνιές που ξεχωρίζει η καλλιτέχνις αναδύονται από το σκοτάδι με ρομαντισμο, ευαισθησια και ελληνικο χαρακτηρα.

Στην artestate βρίσκετε επίσης τα γλυπτά του Δημήτρη Τσιρογιάννη, τις κεραμικές κόρες του Γιώργου Ποντίκη, τις βάρκες με τους μετανάστες της Βούλας Δασκαλοπούλου και πρωτότυπα χειροποίητα κοσμήματα.

Περισσότερα...