LogoTitle
Οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία στην Ευρώπη του Σήμερα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 19:38

 image4Εσπερίδα ΕΔΕΜ, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) πέραν των πρωτοβουλιών και των δράσεων της για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία και την κοινωνία καθώς και της επιστημονικής δραστηριοποίησης της με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Μηχανικών σε σύγχρονα τεχνικά θέματα, δραστηριοποιείται έντονα στον Ευρωπαϊκό χώρο ως εθνικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Women in Science, Engineering & Technology WiTEC το οποίο έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με τις γυναίκες και τις νέα τεχνολογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

image5Φέτος το Δίκτυο WiTEC εορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας με συνεχή παρουσία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα που σχετίζονται με τη διάσταση του φύλου στις επιστήμες και την τεχνολογία.  Για τον εορτασμό των 25 ετών δράσης του WiTEC, η ΕΔΕΜ διοργάνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 εσπερίδα με θέμα: ‘Οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία στην Ευρώπη του Σήμερα’.

 

 enarxi

Η Γενική Γραμματέας της ΕΔΕΜ και μέλος του ΔΣ του WiTEC, κα. Νάντια Χρυσικοπούλου καλωσόρισε το ακροατήριο, το οποίο εκτός από τα μέλη της ΕΔΕΜ περιελάμβανε και εκπροσώπους του WiTEC από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη δυναμική των νέων τεχνολογιών και πως αυτές μπορούν να αποτελέσουν βάση μικρών και μεσαίων μονάδων επιχειρηματικότητας προς όφελος των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης.

 

 

 

Kollia2Την εσπερίδα χαιρέτησαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα. Βάσω Κόλλια, η οποία ανέφερε ότι οι διακρίσεις καλά κρατούν στις επιστήμες και την τεχνολογία φέροντας το παράδειγμα ότι σήμερα, στον τομέα των ΤΠΕ, που προσφέρει εργασία σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους, οι γυναίκες συμμετέχουν μόνον κατά 30% και δεν έχεουν μερίδιο σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά εργασίας.

 

 

 

 

 

 proedrosTEE

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι γυναίκες μηχανικοί είναι και αυτές θύματα της ανεργίας που έφερε η ύφεση των τελευταίων χρόνων στον τεχνικό κλάδο και ίσως βρίσκονται και σε δυσχερέστερη θέση. Λύση για βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της οικονομίας είναι η χώρα να στηριχθεί στους Μηχανικούς και να στηρίξει τους Μηχανικούς και όχι να υποβαθμίζει το επάγγελμα και την προσφορά τους.

 Η εσπερίδα συνεχίστηκε με τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητριών: Καταρχήν με την κα. Μαριέττα Γιαννάκου, Επικεφαλής της Ομάδας Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό, η οποία μίλησε για τα χαμηλά ποσοστά των Γυναικών στις διοικήσεις και στις θέσεις ευθύνης παρόλο που τα ποσοστά των φοιτητριών είναι πλέον αυξημένα όσον αφορά στη χώρα μας και έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Οι αιτίες: η κοινωνική προκατάληψη, τα επαγγελματικά στερεότυπα και οι ελλιπείς υποδομές στήριξης της οικογένειας, πρέπει να καταπολεμηθούν γιατί οι γυναίκες δικαιούνται να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Έκλεισε με την προτροπή στη διοίκηση του ΤΕΕ να στηρίζει έμπρακτα τη συμμετοχή των γυναικών στις επιστημονικές επιτροπές και τα συμβούλια.

 Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Άννυ Ποδηματά, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ανέφερε ότι με βάση στοιχεία του περασμένου Ιουλίου, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην ανεργία των γυναικών, με 32% και τόνισε ότι το γεγονός ότι οι γυναίκες πλήττονται σήμερα περισσότερο από την κρίση αποτελεί δείκτη υφιστάμενων και προηγούμενων παθογενειών, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα. Δε νοείται σχέδιο βιώσιμης εξόδου από την κρίση που να μην έχει θέσει τις βάσεις για ουσιαστική άρση κάθε είδους αποκλεισμών, διακρίσεων, άνισης μεταχείρισης ατόμων που τυπικά απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας.

 

MoropoulouΗ Αντιπρύτανις του ΕΜΠ, κα Τώνια Μοροπούλου αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην επιστήμη, τη μηχανική και την τεχνολογίαόχι μόνο για την ενίσχυση της ίσης συμμετοχής των δύο φύλων, αλλά και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάχυση της επιστήμης στην κοινωνία. Τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των γυναικών ερευνητών, επιστημόνων και μηχανικών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί, καθώς οι γυναίκες σήμερα εκπροσωπούν το 33% των Ερευνητών στην Ευρώπη, το 20% των τακτικών Καθηγητών Πανεπιστημίου και το 15,5 % των Επικεφαλής Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Women in Science, Engineering & Technology - WiTEC, κα. Marina Larios, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία ίδρυσης του από το 1988 έως σήμερα και στις πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει για την ενθάρρυνση των μαθητριών που έχουν έφεση στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία να ακολουθήσουν τις σχετικές σπουδές καθώς και για την στήριξη των Γυναικών Επιστημόνων και Μηχανικών στην αντιμετώπιση των δυσχερειών που συναντούν στην πορεία της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Στο διάστημα αυτών των χρόνων οι οργανισμοί που το συντονίζουν σε κάθε χώρα με τη συνεργασία σε κοινές δράσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απόκτησαν σημαντική εμπειρία στην καταπολέμηση των στερεοτύπων στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή και στην συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών.

 BEST Women

Τις ομιλίες έκλεισε η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Φρόσω Κουτσονικολή, πρόεδρος της τοπικής ομάδας στο ΕΜΠ του Board of European Students of Technology (BEST-www.best.eu.org), η οποία αναφέρθηκε στην δραστηριοποίηση φοιτητών και φοιτητριών των Ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων και πως μέσα από πρωτοβουλίες με ακαδημαϊκό χαρακτήρα, προβληματίζονται και προτείνουν για την Ευρώπη του μέλλοντος και βιώνουν την συνεργασία και συμμετοχή χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.  

 

 

 

Την εσπερίδα έκλεισε η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ ευχαριστώντας ιδιαίτερα τις αξιότιμες ομιλήτριες και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ που τίμησαν με τις ομιλίες τους την επέτειο των 25 ετών δράσης του WiTEC και σημείωσε ότι οι Γυναίκες στις Επιστήμες και την Τεχνολογία έχουν ένα επιπλέον χρέος να επιτελέσουν, να αποτελέσουν με την παρουσία τους πρότυπο και έμπνευση για τις νεότερες να ακολουθήσουν ελεύθερα τις επιλογές τους και να αναπτύξουν όλες τους τις δυνατότητες.

Δείτε σχετική δημοσίευση στο Newsletter του ΤΕΕ (Τεύχος 508, 11-10-2013, σελ.5) και στην εφημερίδα 'Ο Λόγος', 8/10/2013, σελ. 12). 

 witeclogo