LogoTitle
Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών Μηχανικών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών (WFEO) Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 10:37

W_Eng_Com_small

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 έγινε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας η συνεδρίαση της Επιτροπής Women in Engineering Standing Committee στα πλαίσια του World Engineering Forum 2012 το οποίο διοργάνωσε η World Federation of Engineering Organisations (WFEO) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας. Εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην επιτροπή αυτή έχει οριστεί από το ΤΕΕ η υπογράφουσα Νάντια Χρυσικοπούλου ως Αναπληρώτρια επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Υπουργείου Εξωτερικών του ΤΕΕ και Γενική Γραμματέας της ΕΔΕΜ. Στη φωτογραφία τα  μέλη της Women in Engineering Standing Committee με τον Πρόεδρο της World Federation of Engineering Organisations, Eng Adel Al Kharafi.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Bashayer Al Awwad καλωσόρισε τις εκπροσώπους στην πρώτη συνεδρίαση υπό τη δική της προεδρία και εξέφρασε την πίστη και την αφοσίωση της στο έργο της Επιτροπής αυτής. Παρουσίασε το έργο της Επιτροπής κατά τον προηγούμενο χρόνο καθώς και τη συμμετοχή σε γεγονότα και εκδηλώσεις, με αιχμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου 2012, Ημέρας της Γυναίκας στο Παρίσι υπό την αιγίδα της UNESCO. Το γεγονός αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.

Όλα τα κράτη που είναι μέλη της Επιτροπής και ήταν παρόντα παρουσίασαν τις δράσεις τους κατά το προηγούμενο έτος και η εκτενής παρουσίαση της Ελλάδας αφορούσε δράσεις, συμμετοχή σε γεγονότα και προγράμματα και διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο η στρατηγική της Επιτροπής για το επόμενο έτος ενώ αναμένεται ο επανασχεδιασμός και ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας της επιτροπής.

Το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης μετά το μεσημεριανό φαγητό αφιερώθηκε στη διεξαγωγή workshop με θέμα «All for one to reach success". Οι εκπρόσωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με θέματα:

  1. «What kind of events we support" και
  2. «Marketing for Standing Committee Women in Engineering" στην οποία επικεφαλής ορίστηκε η υπογράφουσα Νάντια Χρυσικοπούλου.

Oι στόχοι στους οποίους κατέληξε η δεύτερη ομάδα εντοπίστηκαν σε τρία σημεία:

α) Προσέλκυση γυναικών στο επάγγελμα του μηχανικού,

β) Συντήρηση των γυναικών στον επαγγελματiκό βίο,

γ) Υποστήριξη των γυναικών μηχανικών στο να αναπτύξουν καριέρα.

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι η Επιτροπή χρειάζεται να σχειάσει ένα πλάνο εργασίας σύμφωνα με το οποίο θα κινείται, και το οποίο θα επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται:

Α) Επικαιροποίηση ιστοσελίδας, έντυπου υλικού

Β) Eκδοση διμηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού (newsletter) το οποίο θα διανέμεται στο δίκτυο των κρατών μελών της επιτροπής

Γ) Έκδοση υλικού για όλα τα μέλη με σκοπό σε κάθε πιθανή ευκαιρεία να εκπροσωπούν την Επιτροπή.

Δ) Επικέντρωση της επιτροπής στα θέματα στα οποία οι γυναίκες δρουν διαφορετικά π.χ. περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη, εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ.

Ε) Διενέργεια επαφών με τις οργανώσεις μέλη της WFEO με σκοπό να εκπροσωπηθούν στην επιτροπή αυτή, ιδίως μετά τη διαπίστωση ότι η επιτροπή έχει 30 μέλη επί των 90 χωρών – μελών της WFEO.

ΣΤ) Επένδυση στις νέες γυναίκες μηχανικούς, π.χ. υποτροφία για γυναίκες μηχανικούς χρηματοδοτούμενη από τον Ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση η Επιτροπή μπορεί να διργανώσει γεγονότα (συνέδρια, ημερίδες) με δικαίωμα εγγραφής. Επίσης μπορεί να υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης στην Ευρωπαική Επιτροπή, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κ.λ.π.

Marketing_Com_smallΗ συνεδρίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με ισχυρή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων έγιναν συναντήσεις σε φιλικό και επαγγελματικό επίπεδο με όλες τις εκπροσώπους των οργανώσεων και ιδιαιτέρως με την Πρόεδρο των Μηχανικών του Καναδά (Engineers of Canada) η οποία είναι ελληνικής καταγωγής και επιθυμεί στενή συνεργασία με το ΤΕΕ και την ΕΔΕΜ.  Στη φωτογραφία η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Νάντια Χρυσικοπούλου, η πρόεδρος της WiE Standing Committee Bashayer Al Awwad και η Πρόεδρος των Engineers of Canada, Catherine Karakatsanis στο Προεδρείο της Συνάντησης.

 

Νάντια Χρυσικοπούλου, Πολιτικός Μηχ. ΕΜΠ, MSc., 
Αναπληρώτρια επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Υπουργείου Εξωτερικών του ΤΕΕ και Γενική Γραμματέας της ΕΔΕΜ