There are no translations available.
Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ, συμμετείχε με ομιλία στην εκδήλωση με τίτλο: "Οικονομική κρίση και σπουδαιότητα στήριξης του έργου των μη-κυβερνητικών οργανώσεων σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας" που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 4-5 Οκτωβρίου 2010, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για την εκδήλωση και την περίληψη της παρουσίασης της Προέδρου της ΕΔΕΜ, Μπέττυς Ρούνη, για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να στηριχθούν και οι γυναικείες μη κυβερνητικές οργανώσεις σε αυτή την περίοδο της κρίσης (όλη την παρουσίαση εδώ .pdf):
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αριστοτέλης Μπουράτσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διευθυντής της Διεύθυνσης F "Thematic operations" του γραφείου EuropeAid, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι Ελληνικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνίας πολιτών, προώθησης ενεργού συμμετοχής των πολιτών και αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και επικεφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δραστηριότητας Results-Oriented Monitoring - ROM για έργα Centrally Managed Thematic Project (CMTP). Τα θέματα που αναλυθήκαν ήταν:
- Νέοι Ρόλοι και Στρατηγικές ΜΚΟ, κάτω και από το πρίσμα της Οικονομικής κρίσης
- Αναπτυξιακή Συνεργασία και ΜΚΟ
- ΜΚΟ και Ενεργοί Συμμετοχή Πολτικών στον 21 αιώνα
- Πώς εξασφαλίζει η EE τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση ΜΚΟ, όντας ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
'Γυναικείες μη κυβερνητικές οργανώσεις: Είναι σημαντικό να στηριχθούν σε περιόδους οικονομικής κρίσης' Μπέττυ Ρούνη, Πρόεδρος ΕΔΕΜ
Περίληψη
Οι γυναίκες χρειάζονται στήριξη γιατί είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης γιατί:
- Η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια από αυτή των ανδρών.
- Οι γυναίκες εκτός από τον συμβατικό ανταγωνισμό έχουν να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις λόγω φύλου, στις προσλήψεις, στις αποδοχές, στις προαγωγές (επαγγελματικά στερεότυπα) κα.
- Συχνά είναι υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις λόγω φύλου, μειονοτήτων, κλπ.
- Δεν έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες δια βίου εκπαίδευσης.
- Είναι θύματα του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.
- Έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση.
- Έχουν αυξημένες οικογενειακές ευθύνες (εγκυμοσύνη, ανατροφή παιδιών, περίθαλψη γονέων κλπ.
- Συχνά είναι θύματα θρησκευτικού φανατισμού, βίας κλπ.
Οι γυναικείες οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης γιατί :
- Παρέχουν πληροφόρηση στις γυναίκες για ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, εργασίας, συνεργασιών, προγραμμάτων, νέων τεχνολογιών κα.
- Παρέχουν στήριξη (ψυχολογική, συναδελφική) & μπορούν να παίξουν το ρόλο του Μέντορα.
- Παρακολουθούν και συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση των γυναικών και τις διακρίσεις γενικότερα.
- Παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις στις επιτυχημένες πρακτικές καταπολέμησης των διακρίσεων για να τις προωθήσουν στην ελληνική κοινωνία.
- Παρεμβαίνουν στους φορείς της Πολιτείας για καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία, την κοινωνία, τη βελτίωση της νομοθεσίας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, στήριξη γυναικών και κοριτσιών, μειονοτήτων κλπ.
- Ευαισθητοποιούν την κοινωνία, σχολεία, επιχειρήσεις στα θέματα ισότητας, βίας, οικογένειας κλπ.
- Ευαισθητοποιούν τις γυναίκες και άρα την κοινωνία και τα παιδιά σε θέματα περιβάλλοντος, βιώσιμης ανάπτυξης, νέων τεχνολογιών, εθελοντισμού αλλά και εξαρτήσεων, βίας, μειονοτήτων κλπ.
Συμπέρασμα: Στηρίζοντας τις ΜΚΟ που υποστηρίζουν την Ισότητα των φύλων στηρίζεται η οικογένεια, ενδυναμώνεται ο κοινωνικός ιστός, εμπλουτίζεται ο χώρος της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης, ανανεώνεται ο χώρος της εργασίας και των επιχειρήσεων, ανασχηματίζεται η πολιτική ζωή ...
|