LogoTitle
Αιτήματα ΕΔΕΜ προς ΤΣΜΕΔΕ Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011 08:10

Η Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας της ΕΔΕΜ συνάντησαν στις 21 Φεβρουαρίου 2011, τον Πρόεδρο του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, κ. Ι. Γαμβρίλη, μετά από αίτημα τους που έγινε άμεσα δεκτό. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μιας και ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ είναι ευαισθητοποιημένος στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικοί ή προστατευόμενα μελη). Από τις εκπροσώπους της ΕΔΕΜ τέθηκαν συγκεκριμένα τα παρακάτω αιτήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:

 

  1. Επειδή καταγράφονται συνεχώς παράπονα για την ελλιπή εξυπηρέτηση από το ΤΣΜΕΔΕ, κυρίως από τις γυναίκες μηχανικούς που καλούνται να αποφασίσουν αν θα βγουν στη σύνταξη ή όχι, η ΕΔΕΜ προτείνει να οριστεί ένας/μία υπάλληλος του ΤΣΜΕΔΕ στην οποία εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΔΕΜ για Ασφαλιστικά Θέματα θα απευθύνει ομαδοποιημένα ερωτήματα για να πληροφορεί τα μέλη της, χωρίς να χρειάζεται να κατεβαίνουν στο κέντρο και να απευθύνονται ατομικά στο ΤΣΜΕΔΕ.
  2. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν καλύπτει ιατρικές εξετάσεις της εγκύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρά μόνο αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η κύηση. Επειδή αυτή η αντιμετώπιση έιναι απαρχαιομένη και η επιστήμη έχει προχωρήσει, η ΕΔΕΜ επανέρχεται στο αίτημά της να καλύπτονται όλες οι ιατρικές εξετάσεις που αφορούν στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και πλέον όλοι οι γιατροί ζητούν από την έγκυο να κάνει, για τη σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και της εξέλιξης του εμβρύου. Οι γυναίκες μηχανικοί, όπως αρκετές πλέον εργαζόμενες γυναίκες, φθάνουν στην πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι οι προηγούμενες γενιές, γεγονός που χρήζει κατά γενική ομολογία των ιατρών περισσότερη παρακολούθηση τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.
  3. Οι παροχές του ΤΣΜΕΔΕ, κατά γενική ομολογία είναι περιορισμένες, όπως σε όλα τα Ταμεία, όμως προτείνουμε την κάλυψη μιας εξέτασης που αφορά στις γυναίκες: το ΤΣΜΕΔΕ δεν καλύπτει παρά μόνο συμβατική μαστογραφία ακόμα και για τις γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή (μικρής ή μεγάλης έκτασης) όπου η ακρίβεια της μαστογραφίας είναι άκρως σημαντική για την εξέλιξη της υγείας τους, οπότε αναγκάζονται να καλύπτουν το σχετικό έξοδο εξ'ολοκλήρου μόνες τους, καθώς δεν καλύπτεται ούτε το αντίστοιχο ποσό με αυτό της συμβατικής μαστογραφίας. Για αυτό και το αίτημά μας να καλύπτεται από το ΤΣΜΕΔΕ η ψηφιακή μαστογραφία είναι απολύτως ώριμο σήμερα, που τόσες εκστρατείες γίνονται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Και για να μην γίνει αιτία να απορριφθεί το αίτημά μας με τη δικαιολογία ότι θα σπεύσουν όλες να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία, προτείνουμε να καλύπτεται αυτή η τόσο σημαντική εξέταση μία φορά ανά έτος σε όσες έχουν υποστεί τη σχετική επέμβαση.
  4. Τελευταίο, αλλά καθόλου δευτερεύον είναι και το αίτημα που δεχόμαστε από πολλούς μηχανικούς και όχι μόνο γυναίκες, για την μείωση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΤΣΜΕΔΕ (από άτομα-όχι από εταιρείες). Η σημερινή κρίση έχει χτυπήσει τον κλάδο των μηχανικών με πρώτα θύματα τις γυναίκες μηχανικούς και τους νέους μηχανικούς που μένουν χωρίς δουλειά και κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ασφάλιση γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι να ληφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση των ανέργων μηχανικών καλό θα ήταν να ακολουθηθεί μια κοινωνική πολιτική όσον αφορά στο ύψος των προστίμων.

Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ βρήκε τα αιτήματα λογικά, για τα περισσότερα είπε ότι θα προσπαθήσει να τα εντάξει στις παροχές του ΤΣΜΕΔΕ στο πλαίσιο προσπάθειας για ενοποίηση των παροχών των Ταμείων που είναι σε εξέλιξη, παρόλο που η οικονομική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Όσον αφορά την μέιωση των προστίμων είπε ότι περιορίζεται από νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά θα το έχει υπόψη του.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των γυναικών μηχανικών, ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ, που έγιναν 50 ετών μέσα στο 2010 και έχουν ανήλικο παιδί, οι οποίες δεν δικαιούνται να βγουν σε σύνταξη σε αντίθεση με τις ασφαλισμένες στο αντίστοιχο Ταμείο των Δικηγόρων (που τώρα είναι ενοποιημένο στο ΕΤΑΑ) και για το οποίο ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος από προηγούμενες συναντήσεις μας.
Για αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ανέφερε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει κάτι, παρά μόνο οι ίδιες οι ασφαλιζόμενες μπορούν να καταφύγουν δικαστικά. Από τη μεριά του ΤΣΜΕΔΕ θα φροντίσει οι υπηρεσίες να τους παράσχουν ό,τι στοιχεία χρειάζονται.