LogoTitle
H Ισπανίδα Αρχιτέκτονας Carme Pigem στην Αθήνα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 15:14

29 Απριλίου 2010, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η ομάδα των RCR, ενεργό μέλος της οποίας αποτελεί η Carme Pigem, ανήκει στην νέα γενιά Ισπανών αρχιτεκτόνων που με το υψηλών προδιαγραφών και εξευγενισμένο έργο τους, έχουν επηρεάσει σημαντικά την ισπανική αρχιτεκτονική σκηνή των τελευταίων χρόνων.

Γεννημένη το 1962 στην πόλη Ολότ, στην επαρχία Τζιρόνα της Ισπανίας, η Carme Pigem ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαλές (ETSAV) το 1987, και το 1988 ξεκίνησε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο δίπλα στους Rafael Aranda (Ραφαέλ Αράντα) και Ramon Vilalta (Ραμόν Βιλάλτα), το οποίο είναι σήμερα γνωστό ως RCR ARQUITECTES, στη γενέτειρα και των τριών, την Ολότ.

Οι τρεις φίλοι, άνοιξαν το γραφείο τους αμέσως μετά το πέρας των σπουδών τους, χωρίς καμία προηγούμενη πρακτική άσκηση. Έτσι, η Carme Pigem  εξελίχθηκε ως αρχιτέκτονας δίπλα σε αυτούς τους δύο συναδέλφους της.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Carme Pigem δίδαξε Αρχιτεκτονικό Σχέδιο στην ETSAV και στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης (ETSAB), ενώ ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας (ETHZ). Το 2005 έλαβε το Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας και το 2008 τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Με ορμητήριο το γραφείο στην πόλη Ολότ, η Carme Pigem και οι συνεργάτες της έχουν κερδίσει πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και βραβεία καθώς και τη διεθνή αναγνώριση. Σους διαγωνισμούς που έχουν κερδίσει συμπεριλαμβάνεται ένας Φάρος στην Punta Aldea το 1988 και το Κέντρο Τέχνης La Cuisine στη Γαλλία το 2009. Οι τρεις αρχιτέκτονες λαμβάνουν συνεχώς διακρίσεις για το έργο τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι τρία έργα τους απέσπασαν διακρίσεις στα βραβεία Mies Van der Rohe στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχουν λάβει τέσσερις διεθνείς διακρίσεις Contractworld και επτά βραβεία FAD.

Οι RCR Arquitectes έχουν λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις όπως στην 3η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (1990), στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2000, το 2002, το 2006 και το 2008 και σε πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ατομικές τους εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Τόκιο, στην Ισπανία και στη Γερμανία.

Η Carme Pigem, μαζί με τους δύο συναδέλφους της, έχει γράψει πολλά δοκίμια και άρθρα σχετικά με την αρχιτεκτονική και το τοπίο, ενώ έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλές ισπανικές και ξένες πόλεις. Σημαντικό μέρος του αρχιτεκτονικού έργου τους, έχει δημοσιευτεί σε βιβλία και σε εξειδικευμένα και μη περιοδικά.
Από τα σημαντικότερα έργα των RCR Arquitectes είναι η Νομική Σχολή της Τζιρόνα, η Γέφυρα και οι εξωτερικοί χώροι στη La Vila de Trincheria στην Vall de Bianya, το M-Lidia house, καθώς και το Οινοποιείο Bell-lloc, όλα στη Τζιρόνα.

Το έργο των RCR προσφέρει την ισορροπία μεταξύ της βαθιάς γνώσης της τοποθεσίας και των διαχρονικών λύσεων. Το κενό, που λειτουργεί ως καταλύτης του χώρου, και ο τρόπος χρήσης των υλικών παρουσιάζονται τίμια ξεκινώντας από μια γενική ιδέα και φτάνοντας μέχρι και την τελευταία μικρή λεπτομέρεια. Οι RCR υπηρετούν πιστά κάθε τους αρχιτεκτονικό όραμα, μέσα από την κοινή δουλειά και τη δημιουργικότητα. Το έργο τους ανταποκρίνεται ενεργητικά και στοχαστικά στο τοπίο και τα καθαρά και δυνατά σχέδια των κτισμάτων τους εκτελούνται με έξοχο επαγγελματισμό και φροντίδα στην υλική εκτέλεση των λεπτομερειών.

29 Απριλίου 2010, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρα 19:00, είσοδος ελέυθερη με δελτία προτεραιότητας (διανομή δελτίων στις 17:30 την ίδια μέρα). Η διάλεξη θα είναι στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Η εκδήλωση πραγματοπιείται από το Megaron Plus. Μέγας Χορηγός των εκδηλώσεων της Σειράς Megaron Plus για το 2010 είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος πολύτιμη υπήρξε η συμβολή των χορηγών : Εθνική Τράπεζα, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Μποδοσάκη.