LogoTitle
Η γυναίκα στο προσκήνιο της κοινωνίας και της πολιτικής Print E-mail
Tuesday, 16 February 2010 14:35
There are no translations available.

Η ΕΔΕΜ παρευρέθηκε στη συνάντηση γνωριμίας των γυναικείων οργανώσεων με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010. 

"Θέλουμε να σας ακούσουμε πρώτα και μετά, στις 8 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- να ανακοινώσουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Θέλουμε τη γυναίκα στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο της κοινωνίας και της πολιτικής". Με αυτά τα λόγια, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολος Κατσιφάρας και η γ.γ. Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη απευθύνθηκαν σε περισσότερες από 200 εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "υπάρχει έλλειμμα στη διαβούλευση. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οξύνονται οι αντιθέσεις και η γυναίκα αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο". Ως πρώτο στόχο έθεσαν την αντιμετώπιση της βίας σε όλα τα επίπεδα και δεύτερο την πραγματική ισότητα των φύλων. "Η Ελλάδα κατέχει την 76η θέση σε θέματα ισότητας, και αυτό δεν τιμά κανέναν", επεσήμανε ο υφυπουργός.
Η γ.γ. Ισότητας τόνισε πως υπουργείο και γραμματεία επανασχεδιάζουν το ΕΣΠΑ, εμμένουν στις εξαγγελίες τους ότι οι Ξενώνες και τα κέντρα συμβουλευτικής θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, εξήγγειλε, δε, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και τη συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, ώστε οι γυναίκες να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Παράλληλα, όπως είπαν, θα ενισχυθεί η επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τις γυναίκες.
Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ουσιαστική ανταλλαγή γόνιμου προβληματισμού και παρουσίασης των θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες από τις 30 γυναικείες οργανώσεις που έλαβαν τον λόγο παρουσία του Υφυπουργού και της Γενικής Γραμματέως όλη τη διάρκεια της συνάντησης.
Ο Υφυπουργός και η Γενική Γραμματέας δεσμεύθηκαν να εξετάσουν όλα τα αιτήματα που εκτέθηκαν ενόψει του σχεδιασμού δράσης της τετραετίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις των γυναικείων σε ειδικό χώρο της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (www.isotita.gr) και να καθιερώσουν τακτές αντίστοιχες συναντήσεις κάθε εξάμηνο.

Την ΕΔΕΜ εκπροσώπησαν η πρόεδρος Μπέττυ Ρούνη και η αντιπρόεδρος Ντάννυ Αντανασιώτη. Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΕΔΕΜ ανέφερε ότι οι Γυναίκες Μηχανικοί δεν αποτελούν μια ελίτ εργαζομένων γυναικών καθώς οι περισσότερες από αυτές και μάλιστα η νέα γενιά είναι εργαζόμενες με μπλοκάκι ('ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενες') υπό αντίξοες συνθήκες και με απαιτητικά ωράρια πολύ μεγαλύτερα του οκταώρου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση απόλυσης (αποζημίωση, ταμείο ανεργίας, απόλυση λόγω εγκυμοσύνης, δώρα κλπ). Οι καλύψεις του ΕΤΑΑ (παλαιού ΤΣΜΕΔΕ) παρόλο που διατηρούν την έξωθεν καλή μαρτυρία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις (πχ. δεν καλύπτουν ορισμένες εξετάσεις ρουτίνας πλέον κατά την εγκυμοσύνη, ψηφιακή μαστογραφία, αποζημίωση κατά την περίοδο αναγκαστικής αποχής από εργασία λόγω τοκετού, κακή εξυπηρέτηση κλπ).
Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρόλο που η σημερινή γενιά γυναικών διαπρέπει στα πανεπιστήμια λίγες είναι οι γυναίκες μηχανικοί που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ή να στήσουν δική τους επιχείρηση κυρίως λόγω των επαγγελματικών στερεοτύπων αλλά και της έλλειψης στοιχειωδών κοινωνικών δομών (φύλαξη παιδιών, ηλικιωμένων κλπ).

Παρόλα αυτά η παρουσία των γυναικών μηχανικών ενδυναμώνει τον τεχνικό κλάδο καθώς είναι ευαισθητοποιημένες στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, του ανθρώπινου παράγοντα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και σε άλλα θέματα και για αυτό και η συμμετοχή τους ως ενεργοί μηχανικοί είναι απαραίτητο στοιχείο ισορροπημένης ανάπτυξης.

Για αυτά τα κύρια ζητήματα που φανερώνουν έλλειμμα ισότητας η ΕΔΕΜ ζήτησε την δραστηριοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Υφυπουργού και την ενεργό υποστήριξη των αιτημάτων των γυναικών απέναντι σε άλλες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία (Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Παιδείας, ΥΠΕΚΑ, κλπ).

Η ΕΔΕΜ από τη μεριά της μελετά την υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα μέσω επισκέψεων και ομιλιών σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μηχανικών και ιδιαίτερα των γυναικών σε τεχνικά θέματα αιχμής (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, βιοκλιματικός σχεδιασμός κλπ) καθώς και την διοργάνωση εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού που τα πιο αδύναμα θύματά του είναι οι γυναίκες κα τα παιδιά.

Τέλος η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ αναφερόμενη στα αίτια για την απομάκρυνση των γυναικών από τις συλλογικές δράσεις και τα κόμματα πέραν από τα αναφερθέντα από προηγούμενες ομιλήτριες αίτια (διπλή απασχόληση: εργασία-οικογένεια, έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών, κοινωνικές προκαταλήψεις) έθεσε και έναν ακόμα παράγοντα που απομακρύνει ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες από την ενασχόλησή τους με τα κοινά και είναι ο έντονα βίαιος και αρκετές φορές σεξιστικός λόγος που εκφέρεται στις πολιτικές διεργασίες ακόμα και των πιο προοδευτικών κομμάτων. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι αντίστοιχοι διάλογοι στο διαδίκτυο που μετά από λίγο εκφυλίζονται σε υβριστικά σχόλια κενά πολιτικού περιεχόμενου, ικανά να απομακρύνουν από τον δημόσιο διάλογο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλους τους σκεπτόμενους νέους.