LogoTitle
Η γυναίκα πρέπει να τεθεί στο προσκήνιο της κοινωνίας και της πολιτικής Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010 14:35

Η ΕΔΕΜ παρευρέθηκε στη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης των γυναικείων οργανώσεων με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010. 

 

Την ΕΔΕΜ εκπροσώπησαν η πρόεδρος Μπέττυ Ρούνη και η αντιπρόεδρος Ντάννυ Αντανασιώτη. Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΕΔΕΜ ανέφερε ότι οι Γυναίκες Μηχανικοί δεν αποτελούν μια ελίτ εργαζομένων γυναικών καθώς οι περισσότερες από αυτές και μάλιστα η νέα γενιά είναι εργαζόμενες με μπλοκάκι ('ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενες') υπό αντίξοες συνθήκες και με απαιτητικά ωράρια πολύ μεγαλύτερα του οκταώρου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση απόλυσης (αποζημίωση, ταμείο ανεργίας, απόλυση λόγω εγκυμοσύνης, δώρα κλπ).

 

Οι καλύψεις του ΕΤΑΑ (παλαιού ΤΣΜΕΔΕ) παρόλο που διατηρούν την έξωθεν καλή μαρτυρία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις (πχ. δεν καλύπτουν ορισμένες εξετάσεις ρουτίνας πλέον κατά την εγκυμοσύνη, ψηφιακή μαστογραφία, αποζημίωση κατά την περίοδο αναγκαστικής αποχής από εργασία λόγω τοκετού, κακή εξυπηρέτηση κλπ).

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρόλο που η σημερινή γενιά γυναικών διαπρέπει στα πανεπιστήμια λίγες είναι οι γυναίκες μηχανικοί που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ή να στήσουν δική τους επιχείρηση κυρίως λόγω των επαγγελματικών στερεοτύπων αλλά και της έλλειψης στοιχειωδών κοινωνικών δομών (φύλαξη παιδιών, ηλικιωμένων κλπ).

 

Παρόλα αυτά η παρουσία των γυναικών μηχανικών ενδυναμώνει τον τεχνικό κλάδο καθώς είναι ευαισθητοποιημένες στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, του ανθρώπινου παράγοντα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και σε άλλα θέματα και για αυτό και η συμμετοχή τους ως ενεργοί μηχανικοί είναι απαραίτητο στοιχείο ισορροπημένης ανάπτυξης.

 

 

Για αυτά τα κύρια ζητήματα που φανερώνουν έλλειμμα ισότητας η ΕΔΕΜ ζήτησε την δραστηριοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Υφυπουργού και την ενεργό υποστήριξη των αιτημάτων των γυναικών απέναντι σε άλλες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία (Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Παιδείας, ΥΠΕΚΑ, κλπ).

 

Η ΕΔΕΜ από τη μεριά της μελετά την υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα μέσω επισκέψεων και ομιλιών σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μηχανικών και ιδιαίτερα των γυναικών σε τεχνικά θέματα αιχμής (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, βιοκλιματικός σχεδιασμός κλπ) καθώς και την διοργάνωση εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού που τα πιο αδύναμα θύματά του είναι οι γυναίκες κα τα παιδιά.

 

Τέλος η Πρόεδρος της ΕΔΕΜ αναφερόμενη στα αίτια για την απομάκρυνση των γυναικών από τις συλλογικές δράσεις και τα κόμματα πέραν από τα αναφερθέντα από προηγούμενες ομιλήτριες αίτια (διπλή απασχόληση: εργασία-οικογένεια, έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών, κοινωνικές προκαταλήψεις) έθεσε και έναν ακόμα παράγοντα που απομακρύνει ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες από την ενασχόλησή τους με τα κοινά και είναι ο έντονα βίαιος και αρκετές φορές σεξιστικός λόγος που εκφέρεται στις πολιτικές διεργασίες ακόμα και των πιο προοδευτικών κομμάτων.

 

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι αντίστοιχοι διάλογοι στο διαδίκτυο που μετά από λίγο εκφυλίζονται σε υβριστικά σχόλια κενά πολιτικού περιεχόμενου, ικανά να απομακρύνουν από τον δημόσιο διάλογο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλους τους σκεπτόμενους νέους.